Σε επίπεδα που παραπέμπουν στις τελευταίες φάσεις της ενεργειακής κρίσης πρόκειται να κλείσει τον Φεβρουάριο η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά «τρέχει» έως και σήμερα Τρίτη στα 154,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μία «επίδοση» που είχε να καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν είχε διαμορφωθεί στα 156,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Τα δεδομένα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του μήνα, κατ΄ αρχάς γιατί απέχουμε μόλις τρία 24ωρα από το τέλος Φεβρουαρίου. Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι δεν αναμένονται αισθητές διαφοροποιήσεις στις αιτίες που έχουν οδηγήσει έως τώρα στο ανοδικό ράλι – όπως οι καιρικές συνθήκες. Ως συνέπεια, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο μήνας θα κλείσει σε ιστορικό υψηλό 2ετίας και με άλμα 14,5% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την εκτίναξη της χονδρικής, από τα «στρατόπεδα» των προμηθευτών προκύπτει τάση αυτοσυγκράτησης για τις χρεώσεις του Μαρτίου. Μάλιστα, η Protergia έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διατηρήσει αμετάβλητες τις χρεώσεις της τον επόμενο μήνα.
Το ύψος της επιδότησης
Ωστόσο, ακόμη και στο (απίθανο) σενάριο που κανένας προμηθευτής δεν προχωρήσει σε αυξήσεις στο «πράσινο» τιμολόγιό του, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αν αυτή τη φορά δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία, τα νοικοκυριά θα δουν να επιβαρύνονται οι λογαριασμοί τους. Όπως είναι φυσικό, οι επιβαρύνσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην περίπτωση των πελατών εκείνων των παρόχων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων τους. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια το ΥΠΕΝ να «βλέπει» την παράταση της στήριξης, όπως επισημαίνουν στο Insider.gr υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις των εταιρειών για τον προηγούμενο μήνα κινήθηκαν μεταξύ 15,5 και 23,10 λεπτών ανά κιλοβατώρα, με τη μέση χρέωση να διαμορφώνεται στα 18,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με την επιδότηση, η μέση τελική τιμή «κουρεύτηκε» στα 17,2 λεπτά ανά kWh.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα χρειαστεί να παρασχεθούν ενισχύσεις για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025. Αυτός εξάλλου είναι και ο προγραμματισμός για τις επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δοθούν αναδρομικά.
Ωστόσο, το άλμα στη χονδρεμπορική κάνει το υπουργείο να κλίνει υπέρ της παράτασης της στήριξης στα νοικοκυριά για έναν ακόμη μήνα. Όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα καθοριστεί αφότου οι προμηθευτές ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους -κάτι που θα γίνει το Σάββατο, 1 Μαρτίου- ώστε να υπάρχει εικόνα για την απαραίτητη ενίσχυση. Ανάλογα πάντως με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, δεν αποκλείεται η στήριξη για τον Μάρτιο να είναι αυξημένη.
Αυξήσεις πανευρωπαϊκά
Ενδεικτικό του άλματος στη χονδρεμπορική είναι πως ο Φεβρουάριος θα κλείσει αισθητά υψηλότερα από τις τιμές κατά τη «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού. Σε σχέση με το καλοκαίρι, μία επίσης σημαντική διαφορά είναι πως η ανάφλεξη δεν αφορά τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης (όπως συνέβη τότε), αλλά το σύνολο της Ε.Ε.
Οι αιτίες εντοπίζονται στον συνδυασμό των καιρικών συνθηκών με την παροδική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Σχεδόν όλος ο Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες (και επομένως αυξημένη κατανάλωση ρεύματος), σε συνδυασμό με μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ, κυρίως λόγω άπνοιας.
Επομένως, ήταν αυξημένη η συμμετοχή των μονάδων αέριου, σε μία περίοδο όπου η τιμή του καυσίμου έφτασε να «φλερτάρει» ακόμη και με τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια στα επίπεδα των 45 ευρώ. Χαρακτηριστική του παραπάνω συνδυασμού είναι η σημερινή εικόνα του εγχώριου μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, όπου το φυσικό αέριο κυριαρχεί με μερίδιο 57,13% και οι ΑΠΕ περιορίζονται μόλις στο 20,11%.
Πάντως, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι πως από τον Μάρτιο αναμένεται σημαντική «βουτιά» της χονδρικής – με την αλλαγή του σκηνικού του καιρού, που θα φέρει ενίσχυση των ΑΠΕ και μείωση της ζήτησης. Μάλιστα, αυτή η «βουτιά» είναι ο λόγος που αρκετοί προμηθευτές σχεδιάζουν να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων στα «πράσινα» τιμολόγιά τους. Από την άποψη των τιμών, εκτός απροόπτου τα δεδομένα θα γίνονται όλο και πιο ευνοϊκά όσο προχωρά η άνοιξη – για παράδειγμα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τον Απρίλιο η χονδρική θα καταρρεύσει στα επίπεδα των 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.