Σταθερή αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς η αυξημένη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, θα συνεχίσει να φθίνει την προσιτότητα αγοράς κατοικίας.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,4% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Νοέμβριο.
Τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, οι τιμές κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 4,7%, μετά από ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 4,5% τον Νοέμβριο, η οποία είχε προηγουμένως αναφερθεί ως αύξηση 4,2%.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,5% από το δ' τρίμηνο του 2023 έως το δ' τρίμηνο του 2024. Το μέσο επιτόκιο για το δημοφιλές 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο κυμάνθηκε λίγο κάτω από το 7% τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του οργανισμού χρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac.
Η προσφορά νέων κατοικιών βρίσκεται σε υψηλό 17 ετών. Ενώ το απόθεμα των κατοικιών που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, το απόθεμα έχει αυξηθεί σημαντικά.