Με την πρόοδο της τεχνολογίας, η γεωργία και η αλιεία υφίστανται έναν ριζικό μετασχηματισμό, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια. Οι διαφορετικές προκλήσεις αλλά και οι πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του τομέα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη.
Στη συζήτηση που συντόνισε η Διευθύντρια Έρευνας της diaNEOsis, κυρία Φαίη Μακαντάση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBO), κ. Διονύσης Μπόχτης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. κ. Γεώργιος Μπρούφας, ο Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. κ. Ιωάννης Γιάντσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και συνιδρύτρια της Grizo & Prasino, κυρία Αγγελική Δράκου και ο κ. Γεώργιος Κορμέντζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Cognitera S.A.
Βασικά Στοιχεία του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα:
Απασχολεί το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού.
Συμβάλλει με 7 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ (3,6%).
Οι εξαγωγές τροφίμων, ποτών και καπνού ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ.
Το 15% της συνολικής αγροτικής παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές.
Προκλήσεις και λύσεις
Ερωτώμενος για το ζήτημα της ανάγκης ανανέωσης του αγροτικού δυναμικού, καθώς το 65% των Ελλήνων αγροτών είναι άνω των 55 ετών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων αγροτών, μέσα από προγράμματα επιδοτήσεων και επιμόρφωσης, με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών, τα οποία θα ενισχυθούν έως το 2027, προκειμένου να εισέλθουν στον αγροτικό τομέα πάνω από 60.000 νέοι γεωργοί.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη γεωργία ακριβείας, με πιλοτικά προγράμματα καταγραφής κλιματολογικών συνθηκών και έξυπνης διαχείρισης καλλιεργειών. Ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο θερμοκηπίων, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τη στρεμματική απόδοση και να μειώσει το κόστος παραγωγής.
Καινοτομία και έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γεώργιος Μπρούφας, επισήμανε τη θετική πορεία της καινοτομίας, με αύξηση των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Γιάντσης, υπογράμμισε την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, ήδη γίνονται βήματα, τονίζοντας πως αποτελεί μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να υπάρξει αλλαγή.
Ποιες οι προκλήσεις των επιχειρήσεων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Η κυρία Δράκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Grizo & Prasino, αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τις αγροτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, εστιάζοντας στα ζητήματα μεταφορών και πρόσβασης, στη δυσκολία πρόσβασης στη γη και στην έλλειψη εργατικού προσωπικού που τόνισε πως αποτελεί ένα ζήτημα που βαραίνει περισσότερο την περιοχή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του αγροτουρισμού και της τοπικής γαστρονομίας.
Ο κ. Κορμέντζας, μέλος του Δ.Σ. της Cognitera S.A., μίλησε για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη γεωργία ακριβείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοχή των τεχνολογικών καινοτομιών από την ευρωπαϊκή αγορά.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego και την Tsomokos Communication, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.