Με επιβολή νέων επιπλέον δασμών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδά, απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν συνεργαστούν για «να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ», λίγες μόλις ώρες έπειτα από την ανακοίνωση για επιβολή δασμών 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Αν η ΕΕ συνεργαστεί με τον Καναδά προκειμένου να βλάψουν οικονομικά τις ΗΠΑ, μεγάλης κλίμακας Δασμοί, πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που προβλέπονται τώρα, θα επιβληθούν και στις δύο με στόχο να προστατευθεί ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Νωρίτερα, ανακοίνωσε δασμούς 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», κλιμακώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και να μεγαλώσει την αβεβαιότητα στις διεθνείς οικονομίες και αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι εταιρείες που «θα έρθουν να κατασκευάσουν στην Αμερική» δεν θα επιβαρυνθούν από τους δασμούς αυτούς. «Εάν τα ανταλλακτικά κατασκευάζονται στην Αμερική και ένα αυτοκίνητο όχι, αυτά τα εξαρτήματα δεν θα φορολογηθούν ούτε θα επιβληθούν δασμοί», επισήμανε.
Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, θα είναι «μόνιμοι» και θα ισχύουν για το υπόλοιπο της θητείας του.
Οι δασμοί στα αυτοκίνητα «επίθεση» στον Καναδά
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα είναι «απευθείας επίθεση» εναντίον των καναδών εργαζομένων, δήλωσε ο Kαναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι. «Οι τελωνειακοί δασμοί σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας μας είναι απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, είπε ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων και πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ ότι «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι δυο χώρες και το Μεξικό.
Γαλλία, Βρετανία και Κίνα υπογραμμίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ εκτίμησε σήμερα ότι οι δασμοί 25% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα είναι «ένα πολύ κακό νέο», εκτιμώντας ότι τώρα η μόνη λύση είναι να αυξήσει και η ΕΕ τους δασμούς της. «Η επιθετικότητα αυξάνεται», σχολίασε ο Λομπάρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Η μόνη λύση για την ΕΕ θα είναι να αυξήσει με τη σειρά της τους δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συνομιλήσει σύντομα με τους Αμερικανούς ομολόγους του για τη μείωση των δασμών αυτών, υπογραμμίζοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα οδηγήσει «πουθενά».
Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι εργάζεται εντατικά με την Ουάσινγκτον ώστε να πετύχει μια εξαίρεση από τους δασμούς. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση που να θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε για να κλιμακώσουμε αυτούς τους εμπορικούς πολέμους», επεσήμανε η Ριβς μιλώντας στο Sky News όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ. «Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι καλοί για κανέναν», τόνισε.
Σύμφωνα με τη Ριβς, η αύξηση των δασμών θα είναι κακή για τη Βρετανία, «αλλά θα είναι κακή και για τις ΗΠΑ και γι’ αυτό θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες λίγες ημέρες για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία». «Αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι αυτό», σημείωσε μιλώντας στο BBC.
Εξάλλου και η Κίνα εκτίμησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος «δεν έχει νικητή». «Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και σε έναν πόλεμο δασμών. Η ανάπτυξη και η ευημερία κάθε χώρας δεν πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω της επιβολής δασμών», εκτίμησε ο Γκούο Ζιακούν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ιαπωνία θα ανταποδώσει
Η Ιαπωνία έχει σκοπό να υιοθετήσει «προσήκοντα μέτρα» ανταπόδοσης των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα ιαπωνικά οχήματα, προειδοποίησε ασπό την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα. «Πρέπει να σκεφτούμε για τα προσήκοντα μέτρα μετά την ανακοίνωση αυτή. Φυσικά, θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές», τόνισε ο κ. Ισίμπα απευθυνόμενος στα μέλη του ιαπωνικού κοινοβουλίου. Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει χονδρικά το ένα τρίτο των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης τα οποία εξάγονται στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προειδοποίησε εναντίον του «μεγάλου αντίκτυπου» στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως και στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. «Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα (...) και άλλοι γενικότεροι περιορισμοί στο εμπόριο που επιβάλλονται από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία και στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου. Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 25% στα ιαπωνικά εισαγόμενα αυτοκίνητα που αναγγέλθηκαν από την Ουάσιγκτον είναι εξέλιξη «εξαιρετικά λυπηρή», σημείωσε.
Η Βραζιλία δεν γίνεται «να μην κάνει τίποτα»
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε πως η χώρα του «δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα» μπροστά στην επίθεση. «Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα» σαν «αυτοί να είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο και διαθέτουν τη δυνατότητα να δασμολογούν τα προϊόντα των άλλων», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στο Τόκιο. Στην Μπραζίλια «θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση που κατά την άποψή μας θα είναι επωφελής για τη Βραζιλία», πρόσθεσε.