Εύσημα αποδίδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα και στο μακροοικονομικό επίπεδο για την πρόοδο που έχει επιτύχει στην νέα του έκθεση η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθεί η άνοδος της παραγωγικότητας ενώ καταγράφονται και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την οικονομία.
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές σύμφωνα με το report του ΔΝΤ, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί την ισχυρή άνοδό του στο 2,1% το 2025. «Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από την ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος» τονίζεται.
Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική τάση, ενώ ο «πυρήνας» θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών, εκτιμά το Ταμείο. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του που υποστηρίζεται από την άνοδο των ισολογισμών των τραπεζών.
Για τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, η έκθεση αναφέρει ότι είναι σε σταθερά πτωτική τάση, αν και είναι ακόμη υψηλός.
- Διαβάστε ακόμα - Πιερρακάκης για έκθεση ΔΝΤ: Επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας
- Διαβάστε ακόμα - Χατζηδάκης για ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι το «μαύρο πρόβατο»
Η ποιότητα του ενεργητικού στις συστημικές τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) να πέφτει στο 3% περίπου. Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, μαζί με τις εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα κεφαλαιακά τους αποθέματα πολύ πάνω από τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και τον μέσο όρο της ΕΕ σημειώνει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο συστήνει επίσης ότι τα σημερινά αυξημένα τραπεζικά κέρδη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της ικανότητας απορρόφησης ζημιών, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των τραπεζών.
«Τα εναπομείναντα κατάλοιπα της κρίσης και οι διαρθρωτικές προκλήσεις που απορρέουν από το ακόμη χαμηλό επίπεδο των συνολικών επενδύσεων, τις δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές, την υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας και τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους, επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ επαίνεσαν την ισχυρή πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία οφείλεται στα ισχυρά έσοδα, εν μέρει λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Συμφώνησαν ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών σοκ.
Σημειώνοντας τις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες, μεταξύ άλλων για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, οι διευθυντές του ΔΝΤ συνέστησαν «να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις για να βοηθήσουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και περιορίζοντας τις πιέσεις στις δαπάνες, ιδίως στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν ανοδικά. Οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, την επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας πολιτικής. Η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης, αναφέρει το Ταμείο, προσθέτοντας πως η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, που ενδεχομένως θα επιδεινωθεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές ενέργειας.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για σωστό μείγμα πολιτικών με φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη, να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και να προστατευθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, από τις ισχυρές επιδόσεις στα δημόσια έσοδα, λόγω και πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Μία ευρεία πρόοδος στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του χρέους που κληροδότησε η κρίση, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση του δυναμισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, σημείωσαν.