Το επίδομα κώφωσης επεκτείνεται στις ηλικίες 18 έως 65 ετών όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Μεγάλη Δευτέρα από το Ίδρυμα Κωφών. Με τη διεύρυνση των δικαιούχων καλύπτονται πλέον όλοι οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας ενώ ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
«Ανακοινώνω ότι διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία εις βάρος των κωφών συμπολιτών μας, καθώς το επίδομα κώφωσης δινόταν στα παιδιά από 0 – 18 ετών και μετά ξαναδινόταν στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Αυτή η αδικία ανήκει στο παρελθόν όλοι οι κωφοί πλέον θα λαμβάνουν το επίδομα κώφωσης 391 ευρώ, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η διόρθωση της αδικίας όσον αφορά στους δικαιούχους του επιδόματος κώφωσης «θα σας εντάξει ακόμα περισσότερο στην αγορά εργασίας, όπως εσείς θέλετε. Αυτό είναι που πιστεύουμε κι εμείς ως ισότιμη ένταξη, το κάνουμε πράξη. Προσπαθούμε να προσφέρουμε παραπάνω υπηρεσίες, όπως αυτή με την οποία μιλάμε, το Relay», τόνισε από την πλευρά της κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στα 391 ευρώ το επίδομα κώφωσης
Το επίδομα κώφωσης ανέρχεται σήμερα στα 391 ευρώ ανά μήνα. Αυξήθηκε, όπως όλα τα επιδόματα αναπηρίας, κατά 8% το 2023, μετά από μία δεκαετία στασιμότητας, στο πλαίσιο των πολιτικών για την περαιτέρω στήριξη της ισότιμης πρόσβασης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι άμεση και εκτιμάται πως θα ωφελήσει περίπου 1.200 ανθρώπους.
Επίδομα κώφωσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Η υποβολή αιτήσεων θα αρχίσει στα τέλη Απριλίου και όσοι ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του μήνα θα λάβουν το πρώτο επίδομα στα τέλη Μαΐου. Υπάρχει επίσης πρόνοια αναδρομικότητας για όσους υποβάλουν αίτηση εντός εξαμήνου, καθώς θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν από την έναρξη ισχύος της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Το επίδομα κώφωσης εντάσσεται σε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που εφαρμόζεται πλέον, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσω του Εθνικού Κέντρο Κωφών. Μεταξύ άλλων, έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διερμηνείας (Relay), που επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες να επικοινωνούν με οποιονδήποτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, με τη βοήθεια διερμηνέα του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, ανά πάσα στιγμή.
Έχει 12.000 ενεργούς χρήστες και παρέχεται δωρεάν, με χρηματοδότηση από το κράτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 28 booths σε νοσοκομεία, σταθμούς Μετρό και ΚΕΠΑ, με εξυπηρέτηση μέσω tablet. Λειτουργούν τα Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης για κωφά ή βαρήκοα βρέφη και νήπια, που παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση στους γονείς, ενώ άλλα μέτρα στήριξης είναι, το πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού, η υπηρεσία παροχής διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας και η υπηρεσία εξυπηρέτησης κωφών/βαρήκοων πολιτών.