Ενόψει ψήφισης μέτρων στο Κοινοβούλιο, είθισται να ξεκινά το «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές. Όπερ και εγένετο και αυτή τη φορά με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι άκουγαν καθ’ όλο το απόγευμα της Πέμπτης υπουργούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να τους αποκωδικοποιούν τις βασικές πτυχές της συμφωνίας.
Αν κάτι προκύπτει από τη συνεδρίαση ως νέο στοιχείο, είναι η πληροφορία για αφορολόγητο για φυσικά πρόσωπα που είναι άγαμα στο επίπεδο των 6.250 ευρώ, εφόσον εφαρμοστούν τα αντίμετρα που θα επιφέρουν μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%. Με απλά λόγια, αν η κυβέρνηση επιτύχει πλεόνασμα 3,5% το 2018, τότε σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί το πακέτο μέτρων 1%, αλλά και το ισόποσο πακέτο των αντίμετρων και τότε θα υπάρξει και αυτή η μικρότερη του προβλεπομένου μείωση του ορίου του αφορολόγητου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για πολλούς πολίτες.
Βέβαια, βουλευτές που άκουσαν την ενημέρωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με τους οποίους συνομίλησε το insider.gr στους διαδρόμους της Βουλής εκτιμούσαν πως μπορεί να υπάρχουν και άλλες θετικές επιδράσεις, όπως για παράδειγμα μέσω της επιδότησης του ενοικίου για αρκετούς πολίτες και έτσι αυτοί να «ρεφάρουν», ίσως και με το παραπάνω, τις απώλειες που θα έχουν δια των επιβαρύνσεων με το νέο πακέτο μέτρων. Παράλληλα, οι βουλευτές, ιδίως των αγροτικών περιοχών, άκουσαν με ικανοποίηση τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% σε 13% από την 1/7/2017, μέτρο που ζητούσαν με ένταση οι αγρότες.
Όσο για τον μηχανισμό υπολογισμού μέτρων και αντίμετρων με βάση το πλεόνασμα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πώς αυτός θα λειτουργεί. Όπως είπε στους βουλευτές, το ΔΝΤ εκτιμά πως το πλεόνασμα του 2018 θα είναι 2,5%, ενώ Ελλάδα και Ευρωπαίοι ότι θα είναι 3,5%. Έτσι, το ΔΝΤ ζήτησε 1% μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει. Εφόσον όμως δικαιωθεί η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, τότε θα ισχύσει ο εξής μαθηματικός τύπος: 3,5% πλεόνασμα+1% τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ-1% αντίμετρα. Με αριθμούς, δηλαδή, 3,5%+1%-1%=…3,5%. Τον ίδιο μηχανισμό εξηγούσε σε πηγαδάκι και κορυφαίος υπουργός, λέγοντας πως η ρητορική της ΝΔ περί της ανάγκης πλεονάσματος 5,5% το 2020 είναι λανθασμένος, μιας και αθροίζει το πλεόνασμα με τη σωρευτική παρέμβαση ύψους 2% που ζητά το ΔΝΤ, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει με βάση την εξίσωση που υπενθύμισε ο κ. Τσακαλώτος.
Φυσικά, για να ισχύσει το πακέτο των αντίμετρων, θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%. Έτσι, αν π.χ. πιάσουμε πλεόνασμα 3% το 2018, τότε τα αντίμετρα του 2019 θα είναι 0,5%, δηλαδή, ουσιαστικά θα «ρεφάρουμε» το κενό έως την επίτευξη του στόχου από το σκέλος των αντίμετρων.
Όπως και να έχει, οι βουλευτές άκουσαν υπομονετικά τις ενημερώσεις, αν και τελικά στη Βουλή δεν έδωσε το παρών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, παρά τη σχετική προαναγγελία, με τη δική της ενημέρωση να διενεργείται σήμερα το πρωί. Βέβαια, οι βουλευτές δεν ήταν ακριβώς… ενθουσιασμένοι με όσα άκουσαν, με αρκετούς να δηλώνουν προβληματισμένοι από το πακέτο, ενώ κάποιοι στη σχετική ερώτηση επεφύλασσαν, εν είδει σιβυλλικής απάντησης, έναν αναστεναγμό. Αυτό, βέβαια, δεν είναι δηλωτικό καταψήφισης, μιας και στην ενημέρωση των βουλευτών λύθηκαν αρκετές απορίες, χωρίς όμως να προκύπτει οιοδήποτε θέμα με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Κάπως έτσι, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα παίρνει σήμερα το δρόμο για τη Βουλή, όπου εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, με τη διαδικασία του επείγοντος. Κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά φορτωμένη κοινοβουλευτικά, λόγω της συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών και στη συνέχεια της Ολομέλειας (από δύο συνεδριάσεις με αυτή τη διαδικασία).