Τι περιμένουμε να δούμε στη φετινή CES

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουμε να δούμε στη φετινή CES

Η τελευταία φορά που η έκθεση Consumer Electronics Show (CES) είχε κάτι να πει στις μάζες, ήταν το 2001 (!), όταν ο Μπιλ Γκέιτς εμφανίστηκε στο Λας Βέγκας για να παρουσιάσει το πρώτο Xbox της Microsoft. Παρέα με τον Ντουέιν The Rock Τζόνσον, που τότε ήταν ακόμη γνωστός ως παλαιστής, κουβέντιασαν για την παιχνιδομηχανή και έκαναν επίδειξη των δυνατοτήτων της. Ένα χρόνο μετά, το πρώτο «Halo» έγινε το βιντεοπαιχνίδι με τις πιο γρήγορες πωλήσεις μέχρι τότε. Και η CES θεωρείται σταθμός στην εμπορική του επιτυχία.

Τα πράγματα άλλαξαν. Η βιομηχανία της τεχνολογίας έστρεψε το ενδιαφέρον της από τις συσκευές στις εφαρμογές για smartphones και τα social media. Εταιρείες όπως η Apple, η Samsung και η Google άρχισαν να οργανώνουν τις δικές τους παρουσιάσεις, πιο κοντά στην περίοδο των γιορτών και όχι τον Ιανουάριο. Η έκθεση του Λας Βέγκας ενδιέφερε πια κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που αναζητούσαν τεχνολογίες για ενσωμάτωση στα οχήματά τους. Φέτος όμως, τα γκάτζετ επιστρέφουν και η CES ελκύει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού.

Στη διοργάνωση των 4.000 εκθετών που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου, η Google στήνει περίπτερο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ η Amazon, η Apple, η Facebook και άλλες εταιρείες θα έχουν πολύ πιο ενεργή παρουσία σε σχέση με το παρελθόν. Οι εταιρείες ανταγωνίζονται για μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές των έξυπνων ηχείων και των συσκευών εικονικής πραγματικότητας (VR), αλλά και για το ποια θα βγάλει πρώτη στα καταστήματα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Το ευρύ κοινό δεν θα έχει πολλά πράγματα να δοκιμάσει από κοντά, αλλά τα deals που θα γίνουν στα παρασκήνια της έκθεσης θα καθορίσουν την πορεία της τεχνολογίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Έξυπνα ηχεία

Αν και η Amazon δεν θα έχει δικό της περίπτερο, τα στελέχη της που ασχολούνται με την Alexa, την ψηφιακή βοηθό της εταιρείας, θα παρακολουθήσουν στενά κάθε έξυπνο ηχείο που φτάνει από την Κίνα και αλλού. Η Alexa προς το παρόν χρησιμοποιεί ηχεία της Sonos και το σύστημα Amazon Echo είναι εγκατεστημένο σε τριπλάσια σπίτια σε σχέση με το Google Home. Όσο για το HomePod της Apple εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Κρίσιμη χρονιά για το VR

Η αγορά των έξυπνων ηχείων στέκεται γερά στα πόδια της, αλλά για εκείνη της εικονικής πραγματικότητας η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές συσκευών VR, ανάμεσά τους και η Oculus της Facebook, δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τον όγκο ή τις τιμές τους αρκετά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Η Facebook θέλει να αλλάξει φέτος την κατάσταση με ένα οικονομικό μοντέλο, το Oculus Go των 200 δολαρίων. Οι κατασκευαστές που θα παρακολουθήσουν την έκθεση θα αναζητήσουν πιο ισχυρά τσιπ, καλύτερους φακούς, και άλλα εξαρτήματα.

Το μέλλον ανήκει στο AR

Η επαυξημένη πραγματικότητα θα είναι προτεραιότητα για ακόμη περισσότερες εταιρείες, που επενδύουν σε γυαλιά AR ελπίζοντας να τα καταφέρουν καλύτερα από ό,τι το Google Glass. Η Microsoft συμμαζεύει τα ογκώδη και μη ελκυστικά HoloLens της· η Amazon και η Google πειραματίζονται με δικές τους συσκευές· και η Apple σχεδιάζει να «χτυπήσει» το 2020 ή λίγο αργότερα με τα γυαλιά που θα είναι το νέο iPhone. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται ακόμα περισσότερους ειδικούς φακούς και εξαρτήματα απ' ό,τι για τις συσκευές VR. Για παράδειγμα ο Πολ Τράβερς, διευθύνων σύμβουλος της Vuzix που κατασκευάζει γυαλιά και εξαρτήματα AR, έχει γεμίσει όλες τις ημέρες της έκθεσης με ραντεβού τόσο για ανάπτυξη και διανομή των γυαλιών της εταιρείας του, όσο και για χρησιμοποίηση της τεχνολογίας τους σε συστήματα άλλων εταιρειών.

Τα ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα θα αποτελέσουν και φέτος μεγάλο κομμάτι της CES, καθώς εταιρείες που κατασκευάζουν high-tech κάμερες, μπαταρίες και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ανταγωνίζονται για μια θέση στα ταμπλό των νέων οχημάτων. Πιθανότατα δεν θα γίνει κάποια μεγάλη ανακοίνωση στη φετινή CES, ενώ στο παρελθόν της έκθεσης θα βρούμε περισσότερες φούσκες παρά επιτυχίες (οι 3D τηλεοράσεις, για παράδειγμα). Αλλά το γεγονός παραμένει ότι φέτος η CES είναι μια έκθεση που όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου δεν θα θέλουν να χάσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider