«Κατάρρευση» της εμπιστοσύνης στην αγορά και στενότητα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτυπώνουν τα στοιχεία του «Τειρεσία» για τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές το 2017.
Στο σύνολο του 2017 οι ακάλυπτες επιταγές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας και ανήλθαν στα 180,3 εκατ. ευρώ, από 649 εκατ. ευρώ το 2016. Συνολικά σε 9.140 τεμάχια, έναντι 12.918 το 2016. Υπενθυμίζεται πως το 2011 οι ακάλυπτες επιταγές είχαν ανέλθει σε αξία στα 2,1 δισ. ευρώ και το 2012 σε 1,3 δισ. ευρώ, επίπεδα δυσθεώρητα σε σχέση με τα τωρινά.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, στα 30,3 εκατ. ευρώ, από 57,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο δωδεκάμηνο 2017 ανήλθαν σε 25.636, σε σχέση με 35.025 το 2016.
Η μείωση των ακάλυπτων επιταγών σχετίζεται με το γεγονός ότι τα καρνέ επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες είναι περιορισμένα, αλλά και ότι όσες επιχειρήσεις διαθέτουν μπλοκ επιταγών σπανίως κόβουν επιταγές, καθώς πλέον δεν είναι «προσφιλές» μέσω πληρωμών και συναλλαγών.
Πιο απλά, η κατάρρευση της αγοράς έχει κλονίσει την πίστη και την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων με αποτέλεσμα κανείς σχεδόν να μην παίρνει πλέον επιταγή, αφού δεν ξέρει αν ο εκδότης της επιταγής θα υπάρχει σε δυο ή τρεις μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί πως με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος επετράπη σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία να εκδίδουν κατ’ εξαίρεση επιταγές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά διευρύνθηκε η διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να χορηγούν υπ’ ευθύνη τους βιβλιάρια επιταγών στις επιχειρήσεις, οι οποίες -βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα- καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες, για να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, αξιοποιώντας τεχνικές αναδιάρθρωσης.
Κατά τραπεζικούς κύκλους οι περιπτώσεις αυτές δεν ήταν πολλές, αλλά αναμένεται να αυξηθούν καθώς θα αναπτύσσεται ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών.