Την αδυναμία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να επιβάλει αλλαγές προσώπων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όταν διαπιστώνει πως αυτά δεν διαθέτουν την εμπειρία και τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος του ΤΧΣ, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης που συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Στην έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτεται πως αν και το ΤΧΣ δρομολόγησε στις περιπτώσεις δύο μελών που μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank τις διαδικασίες αντικατάστασης τους κατά εφαρμογή του νόμου Ν. 3864/2010, τελικά τα εν λόγω στελέχη παρέμειναν.
«Δύο μέλη διοικητικού συμβουλίου παραμένουν μη συμμορφούμενα με τα κριτήρια του νόμου του ΤΧΣ παρά το γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια για να επιτύχει την απομάκρυνσή τους», αναφέρεται σχετικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το insider.gr απευθύνθηκε για το ζήτημα στο ΤΧΣ το οποίο επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των δύο μελών.
Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες πρόκειται για τον Alexander Blades, Μη-Εκτελεστικό Μέλος στο ΔΣ της Πειραιώς, που τοποθετήθηκε από την Paulson & Co. Inc, αλλά και για τον Stephen Johnson, Μη-Εκτελεστικό Μέλος στο ΔΣ της Eurobank που τοποθετήθηκε από την WL Ross & Co LLC.
Τα δυο αυτά μέλη διαπιστώθηκε πως δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, όπως είχαν καθοριστεί από τον νόμο του ΤΧΣ και εφαρμόστηκαν σε όλες τις συστημικές τράπεζες.Συγκεκριμένα, δεν διέθεταν δεκαετή εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων, ή των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων.
Αν και τα ανωτέρω κοινοποιήθηκαν δεόντως στις Γενικές Συνελεύσεις της κάθε Τράπεζας τον Ιούνιο του 2017, ωστόσο τόσο η Γενική Συνέλευση της Πειραιώς όσο και της Eurorobank δεν άλλαξαν τα δύο μέλη.
Η «απείθεια» των Γενικών Συνελεύσεων δείχνει την αδυναμία του ΤΧΣ να επιβληθεί ακόμη και σε τράπεζες που είναι ο βασικός μέτοχος, ενώ αποτυπώνει και τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα ο νόμος Ν. 3864/2010 αναφέρει πως:
«Στην περίπτωση που η επισκόπηση ή η αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια, το Ταμείο θα ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο και εφόσον το τελευταίο δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων, το Ταμείο θα συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με σκοπό την ενημέρωσή τους και θα προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές.
»Το Ταμείο θα αποστέλλει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Στην περίπτωση που το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή της επιτροπής αυτού δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια ή το διοικητικό συμβούλιο ως σώμα δεν ικανοποιεί την προτεινόμενη δομή ως προς το μέγεθος, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και εξειδίκευσης και σε περίπτωση που οι απαιτούμενες αλλαγές δεν μπορούν να υλοποιηθούν με άλλο τρόπο, τότε θα υπάρξει σύσταση για αλλαγή συγκεκριμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου ή των επιτροπών του.
»Στην περίπτωση που η γενική συνέλευση των μετόχων δεν συμφωνήσει εντός τριών μηνών με την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που δεν εκπλήρωσαν τα κριτήρια αξιολόγησης, τότε το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει εντός τεσσάρων εβδομάδων στην ιστοσελίδα του σχετική αναφορά, η οποία θα περιλαμβάνει την επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος, τις προτάσεις και τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου που δεν εκπλήρωσαν τα σχετικά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια αυτά».
Παραδόξως, όταν η γενική συνέλευση μιας τράπεζας δεν ακολουθεί τις προβλέψεις του νόμου, το ΤΧΣ απλά δημοσιοποιεί το συμβάν αντί να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις μετοχές του, κάτι που ο νόμος του επιτρέπει να κάνει εάν διαπιστωθεί, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου, ότι παραβιάζονται ουσιώδεις υποχρεώσεις του πιστωτικού ιδρύματος, οι οποίες προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ή περιγράφονται στη «συμφωνία πλαίσιο» που έχει συνομολογήσει το ΤΧΣ με κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Να σημειωθεί πως η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αφενός τεκμηρίωνε πως το ΤΧΣ άσκησε και ασκεί αναποτελεσματικό και ελλιπέστατο μετοχικό έλεγχο στις τράπεζες, αφετέρου έκανε αναλυτική αναφορά στο διαχρονικό έλλειμμα διακυβέρνησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.