Τη μετονομασία του ESM σε «Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας» αντί για «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» προκρίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ ως καλύτερη επιλογή.
Αυτό ανέφερε σήμερα Παρασκευή, μιλώντας σε συνέδριο στη Λουμπλιάνα για το ρόλο του ESM στην εμβάθυνση της ΟΝΕ.
Αναφερόμενος στη χώρα μας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είπε πως ειδικά στην Ελλάδα ο ESM έχει όλο και περισσότερο εμπλακεί στην παροχή οικονομικών, οικονομικών και πολιτικών συμβουλών, τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων όσο και στη βάση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
«Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο από αυτό εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος του προγράμματος», ανέφερε.
Ο Ρέγκλινγκ είπε πως υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ότι ο ESM πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερο ρόλο στα προγράμματα βοήθειας, καθώς το ΔΝΤ ενδέχεται να συμμετέχει λιγότερο στο μέλλον.
Για τη μελλοντική αλλαγή του ρόλου του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως είναι βέβαιος ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας, τηρώντας τις νομικές τους αρμοδιότητες.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν προτείνει ότι το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» θα είναι τότε καλύτερο όνομα για το θεσμικό μας όργανο. Αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, διότι θα συνεχίσουμε να αναχρηματοδοτούμε τις δανειοδοτικές μας πράξεις από την αγορά - και όχι με νομισματικό τρόπο. Κατά την άποψή μου, η ονομασία «Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας» ή το ΕΤΣ, θα ήταν καταλληλότερο», είπε.
Ο ίδιος είπε πως υποστηρίζει πλήρως την ενσωμάτωσή του ESM στη Συνθήκη της ΕΕ, ωστόσο είπε πως θεωρεί ως καταλληλότερο καθεστώς αυτό που απολαμβάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο είναι όργανο με δικά του κεφάλαια - ανεξάρτητο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ - και υπεύθυνο έναντι των μετόχων του. «Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη για τον ESM και η Συνθήκη της ΕΕ», είπε.
Ο ίδιος ανέφερε πως μια ενδεχόμενη απόσυρση του ΔΝΤ από την Ευρώπη έχει επίσης να κάνει με κριτικές που διατυπώνονται από τα μη ευρωπαϊκά κράτη μέλη του, τα οποία κατέχουν το 70% των μετοχών του, και που κατά καιρούς είναι δυσαρεστημένα με τη μεγάλη συμμετοχή του Ταμείου στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε χωρίς τη δύναμη πυρός του ΔΝΤ το 2010, ούτε χωρίς την εμπειρία του, αλλά αυτό έχει αλλάξει τώρα. Ο ESM έχει επαρκή δανειοδοτική ικανότητα και δική του τεχνογνωσία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Αυτό αντανακλάται και στο γεγονός ότι οι εκταμιεύσεις του ΔΝΤ έχουν γίνει ολοένα και μικρότερες», είπε.