Πλήθος εξαιρέσεων από το όριο προστασίας των καταθέσεων των 100.000 ευρώ εμπεριέχει το νομοσχέδιο «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων, Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε την Πέμπτη στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων κάθε καταθέτη στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα ανεξαρτήτως αριθμού καταθέσεων, νομίσματος και τόπου κατάθεσης εντός της ΕΕ. Καταθέσεις, οι οποίες προέρχονται αποδεδειγμένα από συγκεκριμένες δραστηριότητες, που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς, τυγχάνουν εξαιρετικώς αυξημένης προστασίας έως του προσθέτου ορίου των 300.000 ευρώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ορισμένοι καταθέτες, όπως δημόσιες αρχές ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν είναι επιλέξιμοι για προστασία των καταθέσεών τους.
Συγκεκριμένα σε σχέση με την επιλεξιμότητα των καταθέσεων από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) ορίζεται το ποσό των 100.000 ευρώ ως το ανώτατο όριο κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων κάθε καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα.
Με τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται της προστασίας και της εγγύησης του ΤΕΚΕ:
-Οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για ίδιο λογαριασμό.
-Τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
-Οι καταθέσεις από συναλλαγές για τις οποίες έχει εκδοθεί τελεσίδικη ποινική καταδικαστική απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
-Οι καταθέσεις των δημοσίων αρχών.
-Οι καταθέσεις των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.
-Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων επενδύσεων για ίδιο λογαριασμό.
-Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
-Οι καταθέσεις των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια).
-Οι πιστωτικοί τίτλοι που εκδόθηκαν από πιστωτικό ίδρυμα και τις υποχρεώσεις από αποδοχές ιδίων συναλλαγματικών και γραμματίων.
-Οι καταθέσεις των οποίων η ταυτότητα κατόχου ή δικαιούχου δεν έχει επαληθευθεί.
-Οι καταθέσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
-Οι καταθέσεις του ΤΕΚΕ.
Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, πέραν εκείνων που ανήκουν στην κεντρική διοίκηση και 1.505 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, 492 Νομικά Πρόσωπα Κεντρικής Κυβέρνησης και δημόσιες επιχειρήσεις (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ Α.Ε) και 877 δημοτικές επιχειρήσεις, δημοτικοί φορείς κ.λπ. είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν α ταμειακά τους διαθέσιμα στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με την κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετείται η επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως η αποφυγή περαιτέρω δανεισμού των δημοσίων φορέων.
Πλέον με τις νέες διατάξεις για την εγγύηση καταθέσεων ακόμη και οι δημοσιές αρχές που δεν είχαν μεταφέρει τα χρήματα τους στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου έχουν κάθε συμφέρον να το πράξουν, ώστε να είναι πλήρως εξασφαλισμένες από ενδεχόμενο «κούρεμα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα ανέρχονταν στις αρχές Ιανουαρίου 2016 στα 10,4 δισ. ευρώ.