Την άποψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν τον Μάιο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την ελληνική κρίση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ ο Χάρης Μυλωνάς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Elliott School of International Affairs.
«Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δεν θα γίνουν δεκτά από το ΔΝΤ», είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος για το θέμα.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι ελληνικές πολιτικές ελίτ αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ανέφερε πως σημαντικά προβλήματα ανέκυψαν και από τους λάθους υπολογισμούς και επιλογές των δανειστών.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μεταξύ 2010 και 2012 επιβλήθηκαν 12 κύκλοι περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και επιπρόσθετα αυξήσεις φόρων που οδήγησαν σε δημοσιονομική εξυγίανση ρεκόρ, εκτινάσσοντας ωστόσο τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και ακολούθως την ύφεση. «Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής υποτιμήθηκε αρχικά», ανέφερε ο κ. Ψαλιδόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης επί των θεμάτων του Ταμείου δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο σε σχέση με το παρελθόν.
Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως και η απόφαση του Ταμείου για την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει στη βάση των δύο κριτηρίων που θέτει παγίως το Ταμείο, ήτοι της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους και δεν μπορεί να υπαγορευτεί από τις ΗΠΑ ή από οποιονδήποτε άλλον.