Από τον Ιούνιο στον εξωδικαστικό και οφειλέτες με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τον Ιούνιο στον εξωδικαστικό και οφειλέτες με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ

Στη σειρά για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού βρίσκονται πλέον αγρότες και επιχειρήσεις, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές και κάτω των 20.000 ευρώ. Μετά την είσοδο μηχανικών, δικηγορών και γιατρών στις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, έχει ξεκινήσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση και για την είσοδο των αγροτών εντός του Μαΐου, ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες όφειλες τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον επόμενο μήνα αναμένεται να προστεθούν στους χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι αγρότες, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ για τα έτη 2015 και 2016 . Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250.000 αγρότες με οφειλές θα μπορέσουν να ενταχθούν.

Από τον Φεβρουάριο, όταν η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών έως και σήμερα, έχουν κριθεί ως επιλέξιμες 4.863 περιπτώσεις, εκ των οποίων περίπου στο 10% έχει γίνει οριστική υποβολή αίτησης

Όμως πέραν από αυτές τις ομάδες οφειλετών με χρέη άνω των 20.000 ευρώ από τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να μπουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οφειλέτες με σύνολο οφειλών μικρότερο των 20.000 ευρώ, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων εμπόρων.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για επιχειρήσεις με σύνολο οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις έχει επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και 764 έχουν υποβάλλει οριστικά αίτηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε και έχουν ήδη προκύψει οι πρώτες συμφωνίες αναδιάρθρωσης και διαγραφής οφειλών.

Την ίδια ώρα, σημαντικός είναι και ο αριθμός των πολιτών που έχουν εξυπηρετηθεί από τα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε Αθήνα και Πειραιά στον σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας τους. Συνολικά από το δίκτυο των Γραφείων υποστήριξης, που είναι 18 σε όλη την Ελλάδα, έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 6.000 δανειολήπτες εκ των οποίων 3.947 από τα Γραφεία σε Ρέντη, Αθήνα, Πειραιά και Αχαρνών ενώ από τη Θεσσαλονίκη το 10% του συνόλου. Το δίκτυο των Γραφείων Ενημέρωσης αναμένεται να διευρυνθεί το προσεχές διάστημα, καθώς θα λειτουργήσουν Γραφεία σε ακόμα 6 πόλεις, ενώ έως το φθινόπωρο υπολογίζεται ότι το δίκτυο θα έχει πάνω από 40 σημεία εξυπηρέτησης και ενημέρωσης οφειλετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider