Κτηματολόγιο: Ποιες περιοχές παίρνουν παράταση – Τι θα συμβεί στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν δηλώσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Ποιες περιοχές παίρνουν παράταση – Τι θα συμβεί στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν δηλώσεις
Με διευκολύνσεις και νέες παρατάσεις προχωρά η Κτηματογράφηση σε νομούς που αντιμετωπίζουν πρακτικά κωλύματα και καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων. Οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο θα έχουν την ευκαιρία να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους είτε εξωδικαστικά είτε μέσω της δικαστικής οδού.

Με διευκολύνσεις και νέες παρατάσεις προχωρά η Κτηματογράφηση σε νομούς που αντιμετωπίζουν πρακτικά κωλύματα και καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων ενώ όπως δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές ακόμη όσοι πολίτες δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τις περιουσίες τους στις υπόλοιπες περιοχές όπου έχει κλείσει η διαδικασία, θα έχουν την ευκαιρία να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους μέσω των νομικών προβλέψεων που ήδη υπάρχουν.

Η διαδικασία της Κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να έχει φθάσει στο 75% ενώ η ψηφιοποίηση των περίπου 700 σελίδων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025, ένα έργο το οποίο θα επιτρέψει να απαλλαγεί από χρόνια γραφειοκρατικά αγκάθια ολόκληρος ο κλάδος των ακινήτων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας έληγε στις 30 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα, κάποιες περιοχές έχουν λάβει ακόμη και δεύτερη παράταση λόγω του χαμηλού ποσοστού ανταπόκρισης των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ψηφιακή πλατφόρμα κτηματογράφησης για τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Βόρειο Ηράκλειο θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάτι που ισχύει και για την υποβολή δηλώσεων και τη συμπλήρωση ελλιπών στοιχείων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και Κέρκυρας οι οποίες περιλαμβάνονται στη διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023. Παράλληλα, προσπάθειες για παράταση μέχρι το Μάρτιο του 2025 γίνονται για τη Σάμο και την Ικαρία, με το τοπίο να παραμένει θολό καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν ανακοινώσεις περί παράτασης και από την άλλη, ο Σύλλογος Μηχανικών Ικαρίας και Φούρνων "Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ" (ο οποίος υπέβαλε και σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) επισημαίνει σε επιστολή του ότι δεν έχει δοθεί η παράταση που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες από το βουλευτή Σάμου, κ. Στεφανίδη.

Οι πολίτες που διαθέτουν περιουσία σε περιοχές που έχουν πάρει παράταση και δεν έχουν μέχρι τώρα υποβάλει δηλώσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που τους λείπουν έως και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025. Διευκρινίζεται ότι εάν ο πολίτης που εκκίνησε τη διαδικασία μέσω του dilosi.ktimatologio.gr θέλει να συνεχίσει τη δήλωσή του δια ζώσης και να μην την ολοκληρώσει ψηφιακά, πρέπει να προσκομίσει το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής του και να ολοκληρώσει εκεί τη διαδικασία.

Τι θα συμβεί στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δηλώσεις

Οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο θα έχουν την ευκαιρία να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους είτε εξωδικαστικά είτε μέσω της δικαστικής οδού ανάλογα με το εάν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Έτσι, εάν υπάρχει μετεγγραμμένος τίτλος ιδιοκτησίας μπορούν εξωδικαστικά να θωρακίσουν την περιουσία τους μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος. Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι το 2026 να κατοχυρώσουν την περιουσία τους με τη βοήθεια δικηγόρου και την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Πώς γίνεται η διαδικασία διόρθωσης του πρόδηλου σφάλματος

Η διαδικασία διόρθωσης του πρόδηλου σφάλματος γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του εντύπου «Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος», είτε από τον δικαιούχο είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον (π.χ. δανειστή, κληρονόμο).

Τα βασικά βήματα είναι:

  • Συγκέντρωση Δικαιολογητικών όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, συμβόλαια και τοπογραφικά διαγράμματα.
  • Συμπλήρωση έντυπης αίτησης με αναγραφή του ΚΑΕΚ του ακινήτου/ων, που αυτή αφορά και πλήρη περιγραφή του σφάλματος και του αιτήματος διόρθωσης
  • Κατάθεση της αίτησης στο Κτηματολογικό Γραφείο με επισυναπτόμενα αντίγραφα των εγγράφων από τα οποία προκύπτουν τα ορθά στοιχεία της εσφαλμένης εγγραφής.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου είναι αρμόδιος για την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος διόρθωσης και εκδίδει σχετική απόφαση. Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν την απορρίψει, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία 15 εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, ή αφότου έλαβε γνώση της απόρριψης της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Ποια είναι η δεύτερη ευκαιρία μετά τις 30 Νοεμβρίου για να σώσουν οι πολίτες το ακίνητό τους

Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider