Στο επενδυτικό πλάνο ισραηλινών επιχειρήσεων η Ελλάδα

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο επενδυτικό πλάνο ισραηλινών επιχειρήσεων η Ελλάδα

Ο περιβαλλοντικός τομέας, ο τομέας της ενέργειας, ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, ο τομέας πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ισραηλινών εταιρειών που έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους ελληνικές επιχειρήσεις ή διερευνούν τα δεδομένα της χώρας για να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Αν και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ακόμα το ύψος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από το Ισραήλ το 2017 έφτασαν μόλις τα 32 εκ. ευρώ, έναντι 26,7 εκ. ευρώ, το 2016.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των ισραηλινών για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, όπως προκύπτει από τη σημαντική αύξηση αιτημάτων για συνάντηση με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, οι κυριότερες ισραηλινές επενδύσεις στη χώρα μας καταγράφονται στους τομείς της ψυχαγωγίας (καζίνο, ξενοδοχεία), των ασφαλιστικών υπηρεσιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όμως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ με βάση τα αιτήματα Ισραηλινών εταιρειών στο Γραφείο ΟΕΥ, τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις είναι: ο περιβαλλοντικός τομέας (διαχείριση και επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων), ο τομέας της ενέργειας, ο τουρισμός (κατασκευή ή εξαγορά τουριστικών μονάδων, τομέας εστίασης,ψυχαγωγίας), η αγορά ακινήτων, ο τομέας πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, διαστημικής καθώς και αμυντικής βιομηχανίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι υπάρχουν αξιόλογα περιθώρια για προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων και μέσω συμφωνιών σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) για ανάπτυξη υποδομών, αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση εταιρειών καθώς και σε τομείς οι οποίοι άπτονται της «πράσινης» ανάπτυξης. Ειδικότερα στη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης (ιδίως στα νησιά) και τις τεχνολογίες “CleanTech” (επεξεργασία βιομηχανικών λυμάτων, καθαρισμός ύδατος, διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση).

Επίσης ενδιαφέρον καταγράφεται και για τη μεταφορά μεσαίας δυναμικότητας μεταποιητικών μονάδων του Ισραήλ σε υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές (ζώνες) στην Ελλάδα, λόγω μειωμένου κόστους εργασίας, του υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού και των δυνατοτήτων διεύρυνσης αγορών, μέσω της εγκατάστασής τους σε χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα οικονομικά του Ισραήλ και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις 2017-2018 του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, το 2017, σύμφωνα με προσωρινά ετήσια στοιχεία, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας, τόσο με πετρελαιοειδή, κατά 102,44%, (172,58 εκ. ευρώ, το 2017, έναντι 85,6 εκ. ευρώ, το 2016), όσο και χωρίς πετρελαιοειδή, κατά 45,56% (269,84 εκ. ευρώ, έναντι 185,37 εκ. ευρώ, το 2016). Μάλιστα τα αιτήματα ισραηλινών επιχειρήσεων για εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα αλλά και για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, αποτυπώνουν ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους τομείς του real estate, των τροφίμων, των δομικών υλικών και των πρώτων υλών, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η τουριστική συνεργασία καθώς οι αφίξεις, το 2017 ξεπέρασαν τις 503.047 (στοιχεία ΕΟΤ) σε σύγκριση με το 2016, (445.572), εμφανίζοντας αύξηση 12,9%.

Οι ελληνικές εξαγωγές στη χώρα χαρακτηρίζονται κυρίως από προϊόντα για βιομηχανική χρήση (ενδιάμεσα αγαθά, πρώτες ύλες, μεταφορικό εξοπλισμό) και δευτερευόντως από καταναλωτικά προϊόντα και τρόφιμα (νωπά και τυποποιημένα τρόφιμα, προϊόντα περιποίησης, προϊόντα καθαρισμού) και σύμφωνα με την άποψη του γραφείου ΟΕΥ, το «χαρτοφυλάκιο» των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να διευρυνθεί με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αλλά και υπηρεσίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση στη χώρα κινείται σε υψηλά επίπεδα (ανοδικά κινούνται οι δείκτες των λιανικών πωλήσεων και των πωλήσεων πολυκαταστημάτων), δίνει σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με εξαγωγές ιδιαίτερα στους κλάδους των τροφίμων (ειδικότερα γαλακτοκομικών και ζαχαρωδών προϊόντων), οργανικά τρόφιμα, των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντα υγείας, των τεχνολογιών επικοινωνιών/ πληροφορικής (υπηρεσίες σχεδιασμού, κατασκευή προϊόντων μικροηλεκτρονικής), διαστημική τεχνολογία και εφαρμογές, της έρευνας και ανάπτυξης, συμπαραγωγής στον τομέα των επιστημών ζωής (βιοφαρμακευτικά, ιατρικός εξοπλισμός), του έτοιμου ενδύματος και των δομικών υλικών για κατασκευές κατοικιών, υποδομών μεταφοράς, φυσικού αερίου και του τομέα της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider