Στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν στόχο να επικεντρωθούν κυρίως στην αναμόρφωση του ESM. Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμενόταν ότι θα έχει την ευκαιρία να «ζυγίσει» τις διαθέσεις των ομολόγων του για το ελληνικό αίτημα της μη τήρησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ανοίγοντας τη συζήτηση μαζί τους στο περιθώριο της συνάντησης, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Αλλά οι εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσουν τα δεδομένα. Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά τους στην Ιταλία για το έλλειμμα ύψους 2,4% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας. Ταυτόχρονα, τα ελληνικά ομόλογα επηρεάστηκαν άμεσα από τη νευρικότητα που προκάλεσε η Ιταλία στις αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα παραμένει ακόμη ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης.
Οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν τη «συμπεριφορά» των δανειστών έναντι του ελληνικού αιτήματος. Ούτως ή άλλως υπήρχε ήδη αρκετή δυσπιστία και κυρίως από ορισμένες χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία, οι οποίες φέρονται ότι βλέπουν αρνητικά ενδεχόμενη ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Αναμφίβολα στο σχέδιο προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, οι δανειστές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν κάποιες πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα, που θέτουν σχετικά με το ζήτημα της τήρησης ή μη του μέτρου περικοπής των συντάξεων, ακόμα και αν περιμένουν ουσιαστικά το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν.
Οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη συζήτηση για το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων πριν ελέγξουν πλήρως το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στην Ιταλία δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό αίτημα.
Εξάλλου, και πριν ξεσπάσει το ζήτημα της Ιταλίας, οι δανειστές ζητούσαν «ένα αρκετά πειστικό πλαίσιο επιχειρημάτων» από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο δεν θα εξαντλείται μόνο στο μέγεθος του υπερπλεονάσματος, αλλά θα πείθει σε ευρύτερο επίπεδο γιατί θα μπορούσαν να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται αν οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, να επιμείνουν περισσότερο στην ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της ακόμη και αν τα νούμερα επέτρεπαν τη μη περικοπή των συντάξεων.