Αναμορφώνεται η βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναμορφώνεται η βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την αναμόρφωση και εξυγίανση της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, η οποία λειτουργεί άτυπα από τη δεκαετία του ’70, δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα στην περιοχή, επιχειρεί νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η οριοθέτηση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Ασωπού ποταμού, που εκτείνεται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και πέριξ της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας του νομού Βοιωτίας, ενώ χαρακτηρίζεται ως περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται επίσης η ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ), τα όρια του οποίου θα καταλαμβάνουν το σύνολο της έκτασης που οριοθετηθεί με τοπογραφικό διάγραμμα εξαιρουμένων τυχόν εκτάσεων που απαγορεύεται να ενταχθούν σε επιχειρηματικό πάρκο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα τη δυνατότητα σταδιακής ανάπτυξης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, διαδικασία που προσδιορίζεται με σαφήνεια στο Business Plan, όπως επίσης και ο προϋπολογισμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 250 εκατ. ευρώ, καθώς και ο χρόνος έναρξης κάθε φάσης, ενώ θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή κεντρικής μονάδας καθαρισμού αποβλήτων.

Σήμερα στην έκταση της άτυπης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 επιχειρήσεις από τις οποίες παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider