Οι συνέπειες του νέου 10ετούς ομολόγου στις εταιρικές εκδόσεις

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι συνέπειες του νέου 10ετούς ομολόγου στις εταιρικές εκδόσεις

Η πολύ καλή υποδοχή του 10ετούς ομολόγου του δημοσίου, διαμορφώνει ευνοϊκότερο πεδίο για τα εταιρικά και ιδιαίτερα τα τραπεζικά ομόλογα που πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στο 2021, όπως επίσης και για τις εκδόσεις που θα χρηματοδοτήσουν τις πλατφόρμες του Ηρακλή Ι & ΙΙ.

Ήδη ο σχεδιασμός εκδόσεων εταιρικών ομολόγων έχει αρχίσει να επεκτείνεται, καθώς και το τρέχον έτος οι Κεντρικές Τράπεζες αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα διατηρήσουν και θα επεκτείνουν πιθανώς μέσα στο φθινόπωρο τα τρέχοντα προγράμματά τους.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο στην βεβαιότητα αυτή που διαχέεται πλέον στις αγορές ομολόγων, έχει συμβάλει το γεγονός ότι η «ταχύτητα» εκτόνωσης της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών, δεν φαίνεται ότι μπορεί να ακολουθήσει τους αρχικούς στόχους. Γεγονός που υποχρεώνει τις Κεντρικές Τράπεζες να καλλιεργούν ήδη το σχετικό κλίμα, ακόμα και σε φορείς όπως η Bundesbank, της οποίας ο επικεφαλής κ. Βάϊντμαν σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας πρόωρης απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης των οικονομιών…

Οι ελληνικές τράπεζες στο περιβάλλον αυτό εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο προσανατολισμένες στο να επεκτείνουν την προσφυγή τους στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις.

Η στόχευσή τους πέραν της άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς τους αφορά και στην αντικατάσταση παλαιότερων και ακριβότερων εκδόσεων με νέες χαμηλότερων επιτοκίων.

Οι τιτλοποιήσεις των Npls έχουν εντείνει την τάση αυτή η οποία ανιχνεύεται πλέον οριζόντια στους σχεδιασμούς όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όσο αφορά τους μη χρηματοπιστωτικούς εταιρικούς φορείς, οι λόγοι που πολλαπλασιάζουν την ροπή στην έκδοση ομολογιακών δανείων - πέραν του ευνοϊκού περιβάλλοντος που εξασφαλίζουν οι εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ - προέρχεται και από το γεγονός ότι αυξάνεται η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών σε non investment grade βαθμίδες και κυρίως στις εκδόσεις με διαβάθμιση ΒΒ.

Η ελκυστικότητα της περιοχής αυτής έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι στους τίτλους αυτούς αναζητούνται αποδόσεις. Και μάλιστα ικανές να προσελκύσουν επενδυτές που αντιμετωπίζουν την περιοχή αυτή σαν την «σκιά» της τελευταίας επενδυτικής βαθμίδας με σχετικά χαμηλό ρίσκο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο «χώρος» αυτός έχει διευρυνθεί τελευταία καθώς οι υποβαθμίσεις τίτλων με διαβάθμιση ΒΒΒ λόγω της ύφεσης και της πανδημίας έχουν πολλαπλασιάσει «επώνυμες» παρουσίες στην αγορά αυτή ακόμα και από βορειο-ευρωπαϊκές χώρες.

Για την Ελλάδα η αυξανόμενη ροή ομολογιακών εκδόσεων από τους μη χρηματοπιστωτικούς, οφείλεται – πέραν της επίδρασης που έχουν οι κρατικές εκδόσεις – στο γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός για τους επιχειρηματικούς Ομίλους δεν παρέχει πλέον (πέραν των αναγκαστικών περιπτώσεων) τα ίδια πλεονεκτήματα και σε κάθε περίπτωση συνοδεύεται από περιορισμούς…

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider