Κόκκινα δάνεια και ρευστότητα συζήτησαν Σταϊκούρας - Ζαββός με τις τράπεζες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια και ρευστότητα συζήτησαν Σταϊκούρας - Ζαββός με τις τράπεζες

της Νένας Μαλλιάρα

Οι προκλήσεις του 2021 για την Οικονομία και τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, ο «Ηρακλής», τα moratoria για τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος για την «αιμοδότηση» των επιχειρήσεων, συζητήθηκαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού, με τους τραπεζίτες.

Μία μέρα μετά την ευρεία τηλεδιάσκεψη για τον πτωχευτικό νόμο και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Οικονομικών ανανέωσαν σήμερα το πρωί το ραντεβού τους με τους τραπεζίτες προκειμένου, όπως είχε γράψει το insider.gr, να συζητήσουν τα θέματα διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου.

Προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημική κρίση, οι τράπεζες (και οι εταιρείες διαχείρισης) έχουν θέσει σε προγράμματα αναστολής πληρωμών δάνεια που προσεγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Τα moratoria πληρωμών έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο, κάποια εξέπνευσαν στις 30 Σεπτεμβρίου και η πλειοψηφία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αν και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έδωσε παράταση στα moratoria μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, εντούτοις ο συνολικός χρόνος που ένας δανειολήπτης μπορεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμών δεν μπορεί να ξεπερνά τους 9 μήνες.

Το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το πώς τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή θα περάσουν σταδιακά σε ομαλή αποπληρωμή, προκειμένου να αναχαιτιστεί «κύμα» νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως ανέφεραν οι τραπεζίτες στον Υπουργό και στον Υφυπουργό Οικονομικών, για την ομαλή μετάβαση των δανείων αυτών θα κάνουν χρήση του προγράμματος «Γέφυρα» (επιδότηση για 9 μήνες των δόσεων δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό) και θα εφαρμόσουν επίσης προγράμματα step up. Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι τράπεζες σχεδιάζουν η καθεμία τα δικά της προγράμματα για τους δανειολήπτες σε μορατόριουμ πληρωμών, εφόσον αυτοί συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν πρόβλεψη για καταβολή 50% της δόσης όλο το 2021 ή κλιμακωτή καταβολή ανά διάστημα ορισμένων μηνών.

Το θέμα των κόκκινων δανείων βρίσκεται σε αποφασιστική καμπή για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτές έχουν επιτύχει να μειώσουν μέσω του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής», και μάλιστα παρά την πανδημική κρίση, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους μέσω τιτλοποιήσεων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Alpha Bank ολοκληρώνει τη συναλλαγή Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ και στις αρχές του 2021 ακολουθούν οι συναλλαγές Vega ύψους 5 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς και Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Ήδη μέσω των τιτλοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή», οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά 32 από 60 δισ. ευρώ. Όπως έχει γράψει το insider.gr, το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο την διαπραγμάτευση με την Κομισιόν/DGComp για την παράταση του «Ηρακλή». Η μείωση των κόκκινων δανείων είναι κομβική ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διοχετεύσουν την αναγκαία ρευστότητα στην Οικονομία.

Όπως ανέφεραν οι τραπεζίτες στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και στον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, η ρευστότητα που θα έχουν διοχετεύσει οι τράπεζες μέχρι το τέλος της χρονιάς στην πραγματική Οικονομία, συμμετέχοντας ενεργά στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και με ίδια κεφάλαια, θα ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο των 15 δισ. ευρώ, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 17 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider