Με πλήρη συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών προχωρά ο «Ηρακλής 2», με στόχο μέχρι τα τέλη του μήνα να ολοκληρωθεί επίσης η διαπραγμάτευση με την DGComp και να υποβληθεί το αίτημα για την παράταση του «Ηρακλή» στην Κομισιόν.
Στη σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού με τους τραπεζίτες, η οποία ολοκληρώθηκε προ ολίγου, διαπιστώθηκε κοινή γραμμή και επιθυμία των τραπεζών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της παράτασης του ελληνικού APS ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Από πλευράς τραπεζών, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών με τους συνεργάτες τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου και η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν η περίμετρος των νέων τιτλοποιήσεων να αφορά NPLs 30 – 32 δισ. ευρώ, για τα οποία θα δοθούν συνοδευτικές εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου 12 δισ. ευρώ. Η διάρκεια της παράτασης του «Ηρακλή» συμφωνήθηκε να είναι 18μηνη, ενώ οι τράπεζες ζήτησαν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, ώστε μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Κομισιόν να έχει επικυρώσει την έγκριση παράτασης του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού και ο «Ηρακλής 2» να τεθεί σε λειτουργία στις 11 Απριλίου. Οι τράπεζες τόνισαν ότι μέσω της άμεσης λειτουργίας του «Ηρακλή 2» επιθυμούν να στείλουν στους διεθνείς επενδυτές το «σήμα» για την ταχεία εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του κλάδου.
Η κυβέρνηση ήδη προχωρεί εντατικά τις διαπραγματεύσεις με την DGComp και πλέον σε αυτές θα εντάξει και τις προτάσεις που υπέβαλαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του υπάρχοντος σχήματος, αλλά και βελτίωσης των όρων του σχετικού νόμου.
Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, οι τράπεζες έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις τιτλοποιήσεις και ειδικότερα στο σκέλος της υλοποίησης των business plans από τις εταιρείες διαχείρισης, καθώς οι συνθήκες της πανδημικής κρίσης έχουν διαφοροποιήσει τον αρχικώς προβλεπόμενο σχεδιασμό.
Τα ζητούμενα των τραπεζών για μεγαλύτερη ευελιξία στις τιτλοποιήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναφορά προόδου για την πορεία των ανακτήσεων σε τριμηνιαία αντί της μηνιαίας βάσης, καθώς και την παροχή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος σχετικά με την επίτευξη των ανακτήσεων.
Ο νόμος του «Ηρακλή» προβλέπει την επιβολή ποινών στους Servicers εφόσον αυτοί αποτύχουν στις επιδόσεις ανακτήσεων, με την εφαρμογή των ποινών αυτών να επέρχεται 24 μήνες μετά την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου. Το διάστημα που προβλεπόταν αρχικά ήταν 12 μήνες και αυξήθηκε στους 24 μήνες με τροπολογία στον νόμο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούμενο των τραπεζών και των διαχειριστών είναι το διάστημα αυτό να επιμηκυνθεί μέχρι τους 36 ή και 48 μήνες.
Οι αλλαγές αυτές ζητούνται διότι σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιούνται αυστηρές ποινές – από μείωση αμοιβών έως και έκπτωση των Servicers -, χωρίς υπαιτιότητα των τελευταίων (ενδεικτικά, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ανακόπτει όλες τις εισπράξεις από την αναγκαστική εκτέλεση).
Διαβάστε επίσης: