Σήμερα στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», η οποία θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα.
Στη φαντασμαγορική εκδήλωση, η οποία έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη μυστικότητα και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου, αναμένεται να παραστούν πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν
Η τελετή έναρξης έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, όμως οι διαρροές αφθονούν, με αναφορές στα ονόματα της Άγια Νακαμούρα, της Λέιντι Γκάγκα και της Σελίν Ντιόν, όπως αναφορά γίνεται και στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιαφ και του Σαρλ Αζναβούρ.
Η Άγια Νακαμούρα, η πιο πολυακουσμένη γαλλόφωνη τραγουδίστρια στον κόσμο, συγκεκριμένα με το «Djadja», μια επιτυχία του 2018 που έχει φτάσει τις 970 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Από τότε που το όνομα της 29χρονης αναφέρθηκε στον Τύπο τον Μάρτιο, η ακροδεξιά της χώρας έχει εξαγριωθεί. Μια μικρή ομάδα ταυτότητας είχε αναρτήσει στα κοινωνικά της δίκτυα τη φωτογραφία ενός πανό, απλωμένο στις όχθες του Σηκουάνα, που έλεγε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η Άγια (έκφραση βγαλμένη από την επιτυχία της «Djadja», σημείωμα του συντάκτη), εδώ είναι το Παρίσι, όχι η αγορά του Μπαμάκο!» Η καλύτερη απάντηση της καλλιτέχνιδας θα ήταν να ερμηνεύσει τα κομμάτια της.
Επίσης η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Σαρλ Αζναβούρ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα. «Οι ράπερ βρίσκουν αυτό που ψάχνουν στον Σαρλ Αζναβούρ», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο ένα από τα παιδιά του τραγουδιστή, ο Νικολά. Είναι επίσης δύσκολο να μην υπάρξει σύνθεση μεταξύ της παρουσίας στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες των μεγαλοαστέρων Λέιντι Γκάγκα αι Σελίν Ντιόν και της επικείμενης τελετής έναρξης.
Οι θαυμαστές της Γκάγκα θυμούνται στα κοινωνικά δίκτυα ότι η Αμερικανίδα ερμήνευσε, στα γαλλικά, το «La vie en rose», της Έντιθ Πιάφ, στο «A star is born» (2018), σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μπράντλεϊ Κούπερ.
Η Σελίν Ντιόν δεν έχει τραγουδήσει ζωντανά από τον Μάρτιο του 2020, μεταξύ της παγκόσμιας κρίσης υγείας και της αποκάλυψης μιας ασθένειας που την κατατρώει, το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPR), μια σπάνια νευρολογική παθολογία, χωρίς γνωστή θεραπεία. Λίγοι τη φαντάστηκαν στο Παρίσι όταν παρακολουθούσαν πρόσφατα το συγκλονιστικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Je suis: Céline Dion», όπου εμφανίζεται συγκλονισμένη από σπασμούς, κυριευμένη από τον πόνο, εν μέσω κρίσης.
Ο Σερόν, ένας από τους Γάλλους «πάπες» της ντίσκο και της ηλεκτροκίνησης, έχει επίσης δει το όνομά του να επανέρχεται επίμονα από την άνοιξη. Η επιτυχία του από τη δεκαετία του 1970 "Supernature", ένα πρώιμο φιλικό προς το περιβάλλον κομμάτι, θα ήταν ιδανικό για μια τελετή που στοχεύει να είναι οικολογικά υπεύθυνη, με έναρξη στις 20:30. Τέλος, η έκπληξη, είναι το γαλλικό metal γκρουπ Gojira θα συνδεόταν με τη γαλλοελβετική τραγουδίστρια της όπερας Μαρίνα Βιότι, ενώ επίσης τελευταία αναφέρθηκε, η Ντούα Λίπα, η Βρετανίδα μέγκασταρ με καταγωγή από το Κόσοβο.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία είναι δρακόντεια. Κάθε μέρα επιχειρούν δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες, όπως και ιδιωτικά σώματα ασφαλείας. Προκειμένου να μαζέψει το απαραίτητο προσωπικό, η κυβέρνηση μείωσε τη διάρκεια εκπαίδευσης στις τρεις εβδομάδες, ενώ προσφέρει και διάφορα μπόνους.
Τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι θα χρειάζονται ειδικά QR codes για να περάσουν από τους κλοιούς της αστυνομίας. Επιπλέον, η κίνηση στους δρόμους θα περιοριστεί και ορισμένοι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί. Στη διάθεση των σωμάτων ασφαλείας θα υπάρχουν και ειδικά συστήματα καμερών που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και είναι σε θέση να αναγνωρίσουν «ασυνήθιστες» κινήσεις και όπλα. Ωστόσο το software δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση προσώπων.
Όλα αυτά τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα, μιας και οι μεγάλες εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται συχνά στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων. Η Γαλλία συγκαταλέγεται εξάλλου στις χώρες που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο τρομοκρατών, όπως είχε συμβεί για παράδειγμα με την επίθεση στο Σαρλί Εμπντό ή το Μπατακλάν. Ιδίως για την τελετή έναρξης, όπου ο κίνδυνος επίθεσης είναι ακόμη μεγαλύτερος, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των θεατών.
Πόσοι αθλητές θα συμμετάσχουν;
Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχουν συνολικά 10.500 αθλητές και αθλήτριες από 206 διαφορετικές χώρες. Από την Ελλάδα, θα λάβουν μέρος 100 αθλητές και αθλήτριες.
Για 19 ημέρες, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, θα διαγωνιστούν σε 32 διαφορετικά είδη αθλημάτων, διεκδικώντας τα 329 διαθέσιμα χρυσά μετάλλια.
Μεταξύ των μεγάλων αστέρων που θα συμμετάσχουν είναι η Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Σάιμον Μπάιλς, τετράκις Ολυμπιονίκης που κατά τους αγώνες στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια βρισκόταν αντιμέτωπη με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος θέλει να γίνει ο πρώτος δρομέας στην ιστορία που κατακτά τρία σερί χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Τα μάτια του φίλαθλου κοινού θα είναι φυσικά στραμμένα και στην ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, η οποία ταξιδεύει στο Παρίσι μεταξύ άλλων μαζί με τους Λεμπρόν Τζέιμς, Στέφεν Κάρι και Κέβιν Ντουράντ.
Οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα συμμετάσχουν στα αγωνίσματα χωρίς τη σημαία της χώρας τους, δεν θα ακούσουν τον εθνικό τους ύμνο και δεν επιτρέπεται να δείξουν οποιοδήποτε εθνικό σύμβολο. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν μονάχα στα ατομικά αθλήματα. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία απαραίτητη προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες αποτελεί και το να μην έχουν κανενός είδους σύνδεση με τον ρωσικό στρατό ή άλλα σώματα ασφαλείας.
Πόσοι θεατές αναμένονται στο Παρίσι;
Οι διοργανωτές υπολογίζουν πως ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για ορισμένα αγωνίσματα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας διάθεσης. Τα πιο φθηνά είναι τα εισιτήρια για το αγώνισμα του ποδοσφαίρου, που ξεκινούν από τα 15 ευρώ.
Όποιος θέλει να παρακολουθήσει τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα, όπως αυτά της κολύμβησης ή της ενόργανης, θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμα και πάνω από 100 ευρώ. Τέλος, η τελετή έναρξης έχει το πιο ακριβό εισιτήριο, με το φθηνότερο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Πού θα γίνουν τα αγωνίσματα;
Για τα αγωνίσματα υπάρχουν 35 διαφορετικοί χώροι, εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στο Παρίσι. Το μοντέρνο πένταθλο και τα αγωνίσματα ιππασίας θα διεξαχθούν για παράδειγμα έξω από τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνουν σε γήπεδα όλης της χώρας, ενώ το αγώνισμα του σερφ θα ξεκινήσει μάλιστα εκτός των συνόρων της γαλλικής επικράτειας: στην Ταϊτή, το μεγαλύτερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας.
Η πλειονότητα των αθλημάτων θα διεξαχθεί στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας – οι παίκτες του beach volley, για παράδειγμα, θα παίξουν με θέα τον Πύργο του Άιφελ. Η τελετή έναρξης θα είναι επίσης ιδιαίτερη: δεν θα γίνει σε ένα γήπεδο, αλλά πάνω σε 160 σκάφη, με τα οποία οι αθλητές και οι αθλήτριες θα διασχίσουν τον Σηκουάνα. Αυτό που δεν είναι πάντως σίγουρο ακόμη είναι το πού θα διεξαχθούν η ελεύθερη κολύμβηση και το τρίαθλο κολύμβησης, καθώς δεν είναι απολύτως βέβαιο το πόσο καθαρά θα είναι τα νερά του Σηκουάνα τις ημέρες των αγωνισμάτων.
Υπάρχουν καινούργια αθλήματα;
Κάθε τετραετία προστίθενται και νέα αγωνίσματα – στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για παράδειγμα προστέθηκε ως ολυμπιακό άθλημα το skateboard. Στο Παρίσι θα διεξαχθεί για πρώτη φορά αγώνισμα “break”, γνωστού και ως breakdance, όπου οι αθλητές ανταγωνίζονται στον χορό και καλούνται να βγάλουν μία χορογραφία αυτοσχεδιάζοντας στους ήχους ενός άγνωστου beat. Την ίδια στιγμή ορισμένα αγωνίσματα αφαιρέθηκαν, όπως το καράτε, το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Deutsche Welle