Το φορολογικό πλαίσιο ως εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το φορολογικό πλαίσιο ως εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων
Tο φορολογικό περιβάλλον εξακολουθεί να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις, η έμφαση, όμως, μετατοπίζεται σταδιακά, από τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Είναι γεγονός ότι το φορολογικό πλαίσιο και, ειδικότερα, το ύψος των φορολογικών συντελεστών, δεν αποτελεί, πλέον, παγκοσμίως τον καθοριστικό παράγοντα σχετικά με τις επενδυτικές αποφάσεις, καθώς νέα κριτήρια, όπως η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, οι πολιτικές για το περιβάλλον και η
διαθεσιμότητα δεξιοτήτων αναδύονται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φορολογικό περιβάλλον εξακολουθεί να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις, η έμφαση, όμως, μετατοπίζεται σταδιακά, από τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, Attractiveness Survey Europe, οι φορολογικοί συντελεστές για τα υψηλά αμειβόμενα άτομα και τις επιχειρήσεις κατατάσσονται στην έκτη και την όγδοη θέση αντίστοιχα, μεταξύ των κριτηρίων που σχετίζονται με τη φορολογία, κατά τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων των επιχειρήσεων. Αντίθετα, ως σημαντικότερο κριτήριο αναδεικνύεται από το 45% των επιχειρήσεων ο βαθμός ψηφιοποίησης των συστημάτων των φορολογικών αρχών, καθώς οι επιχειρήσεις το αξιολογούν ως ένδειξη ενός απλού και διαφανούς φορολογικού συστήματος, που τους
δίνει τη δυνατότητα να συμμορφώνονται αποτελεσματικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Άλλα σημαντικά κριτήρια, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το εύρος και το ύψος των φόρων που συνδέονται με το περιβάλλον (39%), η διαθεσιμότητα φορολογικών κινήτρων για την Έρευνα και Ανάπτυξη (38%) και ο βαθμός ευελιξίας και πραγματισμού των φορολογικών αρχών (36%), ιδίως όταν ανακύπτουν σύνθετα θέματα προς επίλυση.

Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για να καταστήσει το φορολογικό πλαίσιο πιο ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τόσο σε ό,τι αφορά τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, όσο και την ψηφιοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών.

Αυτό αναγνωρίζεται, σε κάποιο βαθμό, από την επενδυτική κοινότητα, καθώς το ποσοστό όσων θεωρούν τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ελκυστική, όπως αναφέρεται και στην ελληνική έκδοση της έρευνας, ΕΥ Attractiveness Survey Ελλάδα 2022, έχει αυξηθεί από 35% το 2020, σε 42% το 2021 και 49% το 2022.

Ωστόσο, η φορολογία των επιχειρήσεων εξακολουθεί να κατατάσσεται σχετικά χαμηλά μεταξύ των παραγόντων που οι επενδυτές θεωρούν ότι καθιστούν τη χώρα ελκυστική. Όταν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν συγκεκριμένα σε ποιον βαθμό έχει καταστεί η χώρα πιο ελκυστική ως προορισμός επενδύσεων στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων φορολογικών πολιτικών, μόλις το 23% δήλωσαν ότι η Ελλάδα έγινε πιο ελκυστική, ποσοστό που αυξάνεται στο 34% μεταξύ των εγκατεστημένων στην Ελλάδα επιχειρήσεων.

Συνεπώς, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω την ελκυστικότητα του φορολογικού μας συστήματος. Η δυνατότητα για περαιτέρω δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, τουλάχιστον στην άμεση φορολογία των επιχειρήσεων, φαίνεται προς το παρόν περιορισμένη, καθώς η χώρα θα πρέπει να καλύψει το κόστος της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο κόστος της ενέργειας και να επανέλθει, παράλληλα, σε δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Πέραν αυτού, η σχεδιαζόμενη σταδιακή εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων μεταξύ των διαφόρων χωρών, θα μειώσει σημαντικά τα περιθώρια φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η έμφαση, συνεπώς, πρέπει να δοθεί σε μια σειρά από επιμέρους παραμέτρους του φορολογικού πλαισίου. Η ΕΥ, με βάση και τα ευρήματα της έρευνας, εκτιμά ότι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούμε είναι οι ακόλουθοι:

  • Η άμεση λήψη περαιτέρω μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
  • Η εμπέδωση αίσθησης σταθερότητας και προβλεψιμότητας του φορολογικού πλαισίου.
  • Η περαιτέρω σταθεροποίηση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου επικοινωνίας και συναλλαγών της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους.
  • Η εισαγωγή περαιτέρω φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού εξοπλισμού.
  • Η μείωση των συντελεστών έμμεσων φόρων και η αναθεώρηση παλαιότερων αναχρονιστικών φορολογικών νομοθετημάτων, όπως η φορολογία χαρτοσήμου και ο ειδικός φόρος ακινήτων.
  • Η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) των φυσικών προσώπων.
  • Η εντατικοποίηση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η μείωση του φορολογικού κόστους, που δεν περιορίζεται μόνο στους φορολογικούς συντελεστές, παραμένει σταθερά στην πρώτη τριάδα των προτεραιοτήτων όπου θα πρέπει να εστιάσει η χώρα για να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια οικονομία. Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει σαφώς ότι, παρά τα θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Το βασικό, άλλωστε, συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι, μέτρο της επιτυχίας μας δεν αποτελεί η σύγκριση με τις επιδόσεις του παρελθόντος, αλλά με αυτές των χωρών που μας ανταγωνίζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η κόρη του πρώην προέδρου Μπους κάνει εκστρατεία στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις

23:45

Ισραήλ: Προειδοποιεί το Ιράν να μην απαντήσει στα ισραηλινά πλήγματα

23:45

Δισεκατομμυριούχοι και CEO υιοθετούν προσεκτική στάση καθώς ο Τραμπ δεσμεύεται για «εκδίκηση»

23:36

AMD: Δεν εντυπωσίασαν τα μεγέθη και οι προβλέψεις παρά την ισχυρή ανάπτυξη στο AI

23:35

Ανδρουλάκης: Στόχος η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και η πολιτική αλλαγή

22:52

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταδικάζουν την επίθεση κατά του Μπελέρη στα Τίρανα

22:45

Πάνω από τα 73.000 δολάρια το bitcoin

22:42

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση μετά το χαμηλό δύο ετών

22:33

Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

22:26

Alphabet: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο γ' τρίμηνο, με ώθηση από το cloud

22:20

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq - Απώλειες για Dow Jones

21:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή το ν/σ για ΑΠΕ

21:50

Λάρι Φινκ: H Fed θα μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές

21:16

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα ΝΔ με 31% - Νίκη Κασσελάκη στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ

21:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ την Τετάρτη

21:02

Συνάντηση Βορίδη – Τσιάρα με παραγωγούς των Μεσογείων

20:59

Σάντσεθ: Δεν υπάρχει «τίποτα» σε βάρος της συζύγου μου

20:53

Ιταλία: Δικαστές ζητούν από την ΕΕ να καθορίσει τις ασφαλείς χώρες προέλευσης μεταναστών

20:47

Έρευνα Black Friday: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι πρωταθλητές σύμφωνα με το Public

20:43

Intrakat: Μετονομάζεται σε AKTOR Όμιλος Εταιρειών - Επενδύσεις, εξαγορές και ΑΜΚ 200 εκατ. ευρώ - Νέα δομή με 5 θυγατρικές

20:37

Ισπανία: Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σάρωσαν το νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας

20:29

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ και cryptos: Προβάδισμα στον Τραμπ – Ασαφείς οι θέσεις Χάρις

20:15

ΕΟΦ: Αποσύρει παρτίδες αντιψυχωσικού φαρμάκου

20:02

Intrakat: ΑΜΚ με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ

19:56

Intrakat: Πρόεδρος του ΔΣ ο Αλέξανδρος Εξάρχου

19:47

Ουκρανία: Σχεδιάζει να επιστρατεύσει επιπλέον 160.000 εφέδρους

19:41

Κασσελάκης: Δημοκρατική επαγρύπνηση ενόψει της εκλογής συνέδρων

19:36

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:35

Intrakat: Deal με Prodea για ακίνητα αξίας 600 εκατ. ευρώ και ΑΜΚ με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ

19:05

Νορβηγία: Ζητεί γνωμοδότηση του ΟΗΕ για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider