Μετά τη μεγάλη καταστροφή που έφερε ο «Daniel» ακόμα ψαχνόμαστε. Επιτροπές επί επιτροπών, συναντήσεις, προεκλογικές συναντήσεις (μέρες που είναι) και τελικά τι έγινε για όλους αυτούς τους αγρότες που είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά; Σχεδόν τίποτα. Ευτυχώς υπάρχουν οι εθελοντές και οι συνάδελφοι τους που προς το παρόν τους στηρίζουν όσο μπορούν.
Συναντώ φίλους και πελάτες μου από χωριά που βρίσκονται δίπλα στη «νέα» Κάρλα, όπως αυτή σχηματίστηκε μετά τις βροχές και είναι απεγνωσμένοι. Μπορεί ο Πηνειός από τα 10-11 μέτρα να υποχώρησε λίγο κάτω από τα 3 στην πόλη της Λάρισας, ωστόσο στη περιοχή της Κάρλας που πλημμύρισε η υποχώρηση του νερού δεν είναι ούτε 50 πόντοι.
Πραγματική Ιστορία από τα παρακάρλια χωριά
Ένας φίλος, που το σπίτι του αλλά και η εκμετάλλευση του είναι στα παρακάρλια χωριά μου λέει, «σώθηκε το σπίτι μου, ωστόσο η περιούσια μου και η δουλειά μου χάθηκαν κάτω από τα νερά και παραμένουν θαμμένα κάτω από το νερό και τη λάσπη. Καλλιεργούμε 3 οικογένειες 1200 στρέμματα γης και από αυτά τα 900, είναι πλέον κάτω από το νερό και μάλιστα στο πιο ρηχό σημείο το νερό έχει βάθος 1 μέτρο!» και συνεχίζει «το τρακτέρ μου, τα μηχανήματα μου, τα λάστιχα, ακόμα και οι αποθήκες μου είναι κάτω από το νερό. Φοβάμαι και αναρωτιέμαι πως θα ζήσω την οικογένεια μου και πως θα αποπληρώσω όλες αυτές τις αγορές που έκανα με σκοπό να είμαι έτοιμος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά!».
Η περιοχή στα παρακάρλια που παραμένει πλημμυρισμένη και φαίνεται πως μάλλον θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για αρκετό καιρό (επιστήμονες αναφέρουν έως και 2 χρόνια) έχει έκταση από 130.000 έως και 150.000 στρέμματα. Χωριά ολόκληρα και οικογένειες αγροτών καλλιεργούσαν αυτές τις εκτάσεις. Καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού, τριφυλλιών, βιομηχανικής τομάτας, κλπ αλλά και μόνιμων καλλιεργειών, όπως αμύγδαλα, φιστίκια, κλπ χάθηκαν κάτω από το νερό.
Δείτε ένα μικρό βίντεο της περιοχής
Το πρόβλημα εκτός από οικονομικό πλέον, γίνεται και κοινωνικό. Το νερό πέρασε πάνω από το 30% του Θεσσαλικού κάμπου περίπου. Οι καταστροφές ωστόσο έχουν διακυμάνσεις και είναι σε μικρότερη έκταση. Υπάρχουν μόνιμες καταστροφές, όπως αυτή του φίλου αγρότη παραπάνω που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης, υπάρχουν καταστροφές μεγάλες, εξοπλισμού και παραγωγής, που αν αποζημιωθούν γρήγορα θα επανέλθουν στην παραγωγή αυτές οι εκμεταλλεύσεις με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας γενικότερα και υπάρχουν και μικρότερες καταστροφές που οι αγρότες θα τους αντιμετωπίσουν με ίδιους πόρους και θα περιμένουν και την ενίσχυση της πολιτείας.
Πολλοί κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο και πολλοί από αυτούς και τις εγκαταστάσεις τους, ωστόσο και αυτοί που επέζησαν όλης αυτής της καταστροφής στην περιοχή, σύντομα θα αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί δε θα μπορούν να βρουν ζωοτροφές ή αυτές που θα βρίσκουν θα είναι πολύ ακριβές για πολλούς λόγους και σίγουρα όχι μόνο κερδοσκοπίας.
Μέχρι τώρα σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν έχει δει κανείς να μπαίνει κάτι στο ταμείο τους. Προς το παρόν ο χρόνος κυλά και γίνονται μόνο καταγραφές. Πολύ απλά για κάποιες κατηγορίες από τους παραπάνω πληγέντες… δεν υπάρχει χρόνος.