Η επανακυκλοφορία της γλυφοσάτης διχάζει την ΕΕ: Ο λόγος τώρα στα Κράτη - Μέλη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η επανακυκλοφορία της γλυφοσάτης διχάζει την ΕΕ: Ο λόγος τώρα στα Κράτη - Μέλη
Οι 27 χώρες της ΕΕ απέτυχαν πριν λίγες ημέρες να βρουν μια τεχνική-επιστημονική λύση για την συνέχιση της κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, της διάσημης πλέον δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα με μεγάλη επιτυχία αλλά και με πολλές υποψίες περί συνεπειών σε ανθρώπους , περιβάλλον και άγρια ζωή.

Οι 27 χώρες της ΕΕ απέτυχαν πριν λίγες ημέρες να βρουν μια τεχνική-επιστημονική λύση για την συνέχιση της κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, της διάσημης πλέον δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα με μεγάλη επιτυχία αλλά και με πολλές υποψίες περί συνεπειών σε ανθρώπους , περιβάλλον και άγρια ζωή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η γλυφοσάτη είναι το βασικό στοιχείο των ζιζανιοκτόνων που καταστρέφουν σχεδόν ότι είναι πράσινο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως, παγκοσμίως και σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι αγρότες της συμβατικής γεωργίας, πίνουν νερό στο όνομά της, ενώ οι ασχολούμενοι με τη βιολογική καλλιέργεια την αναφέρουν συνεχώς ως παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο συστατικό να έχει τραβήξει την προσοχή όλων όσων ασχολούνται με την προστασία της δημόσιας υγείας, των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Οι αντιρρήσεις είχαν βασισθεί σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2015 περί πιθανής πρόκλησης καρκίνων από τη χρήση της δραστικής αυτής.

Η έγκριση κυκλοφορίας της σε Ευρωπαϊκό έδαφος, έληξε πριν ένα χρόνο, μετά από 10ετή περίοδο. Λόγω έλλειψης σοβαρού υποκατάστατου, αλλά και μέχρι να ολοκληρωθούν ενέργειες τεκμηρίωσης προκειμένου να κάνει πρόταση ανανέωσης ή όχι, η ΕΕ έδωσε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Έτσι, η άδεια κυκλοφορίας της πρέπει να ανανεωθεί άμεσα. Στο ενδιάμεσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεξήγαγε πλήθος μελετών κι ερευνών για την απόδειξη ή απόρριψη των βασικών κατηγοριών που έχουν εκφραστεί για την δραστική αυτή ουσία: την πρόκληση καρκινογένεσης, πρόκλησης σοβαρών βλαβών στα μάτια, επιπτώσεις στο υδάτινο οικοσύστημα, την βιοποικιλότητας, την πρόκληση νευροτοξικότητας.

Ακολούθησε ένα μαραθώνιος διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων, εταιρειών για να καταλήξουμε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, όπου η Επιτροπή δημοσιοποίησε τη θέση που διαμόρφωσε με βάση τα όσα αποτελέσματα συνέλεξε. Πρότεινε, την συνέχιση της χρήσης της δραστικής, αφού κατά την γνώμη της καμιά κατηγορία δεν αποδείχθηκε σαφώς, ενώ υπήρξαν κάποιοι αστερίσκοι αναφορικά με το θέμα της νευροτοξικότητας καθώς και τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ, είχαν στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα εκφράσει ποικίλες θέσεις, απόψεις, φοβέρες και παλικαρισμούς, ενώ αποτέλεσε και πεδίο πολιτικών συμβιβασμών στη Γερμανία. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η οποία δικαιολογημένα ανησυχεί για την χρήση τέτοιων δραστικών που συνοδεύονται και με ένα σωρό αναφορές, άλλες χώρες μιλούσαν για περιορισμούς στη χρήση, άλλες για κατάργηση, άλλες για χορήγηση άδειας για μικρό χρονικό διάστημα.

Η μόνη χώρα με ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή θέση είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει απαγορεύσει τη χρήση της στο έδαφός της.

H Γαλλία, στην αρχή της χρονιάς δια στόματος Μακρόν, είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα στήριξης των αγροτών της αξίας 215 εκ ευρώ, προκειμένου οι αγρότες της να παράγουν προϊόντα χωρίς τη χρήση της δραστικής. Στην Γερμανία, η γλυφοσάτη αποτέλεσε ήδη από το 2021 αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού που κυβερνάει τη χώρα. Οι συμμετέχοντες, υπέγραψαν τότε συμφωνία, ότι η δραστική θα αποσυρθεί από τη γερμανική αγορά, μέχρι το τέλος του 2023. Σημειώνεται ότι οι Πράσινοι έχουν στην ευθύνη τους το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας.

Την προηγούμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, συνεδρίασε για 2 ημέρες κεκλισμένων των θυρών η Μόνιμη Επιτροπή ζώων, φυτών, τροφίμων και ζωοτροφών (RAFF), η οποία αποτελείται από τεχνικούς εμπειρογνώμονες των χωρών μελών, χωρίς να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία απόφασης επί της πρότασης της Κομισιόν. Η άποψή της δεν ενέχει ούτως ή άλλως θέση νόμου, είναι δηλαδή συμβουλευτική, αλλά είναι προφανές ότι εάν γνωμοδοτούσε θετικά θα άνοιγε ο δρόμος για την Επιτροπή να χορηγήσει την επόμενη δεκαετή άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος.

Η όποια απόφαση, θετική ή αρνητική, λόγω της κρισιμότητας του θέματος θα έπρεπε να ληφθεί όχι με απλή αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία, που σημαίνει ότι απαιτείται εκτός του πλειοψηφικού αριθμού κρατών, να συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 65% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Άρα «πολιτικό μασάζ» σε μικρές χώρες με ανταλλάγματα θα είχε περιορισμένη επιτυχία. Η αποχή όμως μεγάλων χωρών από την ψηφοφορία δεν επέτρεψε την λήψη καμίας απόφασης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διότι όπως αναφέρθηκε η επιτροπή συνεδρίασε κεκλισμένων των θυρών, κατά της συνέχισης κυκλοφορίας της δραστικής, εμφανίστηκαν 3 χώρες: Αυστρία, Κροατία και Λουξεμβούργο. Η Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Μάλτα και Γαλλία προτίμησαν την αποχή και οι υπόλοιπες θετικά.

Μη έχοντας τη θετική ψήφο της τεχνικής επιτροπής, το θέμα θα παραπεμφθεί άμεσα σε διάφορες τεχνικές και πολιτικές επιτροπές με την τελική απόφαση να την πάρει το Κολλέγιο των Επιτρόπων περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή τα κράτη Μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

ΤΧΣ: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023

09:24

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης

09:16

Ρωσία: Η χώρα «έχει ανάγκη» μετανάστες, αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κατάσταση

08:56

Ο Νετανιάχου θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται το Ισραήλ», παρά το ένταλμα σύλληψης

08:51

Στον Άρειο Πάγο ο Κ. Κυρανάκης για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση

08:38

Ολοταχώς για τα 100.000 δολάρια το Bitcoin - Ξεπέρασε τα 99 χιλ. για πρώτη φορά

08:33

Σκλαβενίτης: Στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης «ψάχνει» εξαγορές

08:26

Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τα Airbnb – Οι «κόφτες» που έρχονται στη βραχυχρόνια μίσθωση

08:24

Ο Τραμπ επέλεξε για Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Παμ Μπόντι

08:18

Έκρηξη «πράσινων» επενδύσεων με το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών – Τα έργα και τα οφέλη

08:12

10 συμβουλές για ασφαλείς αγορές τις γιορτές

08:04

Παντελιάδης: Δεν φταίνε τα σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια – Τα έκτακτα μέτρα δεν αφήνουν τις τιμές να πέσουν

08:01

Τζαννετάκης (Motor Oil): Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά – «Μήνυμα» με το προμέρισμα

07:55

Τετραετής κρουαζιέρα για απόδραση από τη νέα θητεία Τραμπ

07:52

Intracom (Κόκκαλης) – Ευρώπη Ασφαλιστική: Το last mile για την Ευρώπη Holding και οι μελλοντικές υπεραξίες

07:42

Electrolux: Σχέδια για διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και ενίσχυση παρουσίας στην ελληνική αγορά

07:35

Λειψυδρία: Νέα έργα από το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

07:30

ΟΟΣΑ: Σημαντική πρόκληση ο καρκίνος για την Ελλάδα παρά την πρόοδο

07:26

Παράκαμψη Χαλκίδας (ΜΕΤΚΑ): Γιατί «γράφει» 18μηνη καθυστέρηση πριν καν... ξεκινήσει

07:22

Τιμές ρεύματος: Την επόμενη εβδομάδα οι κυβερνητικές αποφάσεις – Η διαπραγμάτευση στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια

07:17

Επιχείρηση «ΔΕΟΣ»: Ειδικές δυνάμεις κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου

07:14

Κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ - Ομιλία Καραμανλή στην Πάτρα - Κόμμα Κασσελάκη ante portas κι ένα παρασκήνιο της νέας Κομισιόν

07:05

Έτοιμη η αύξηση - Όταν οι επιδοτήσεις τρέχουν - Κινητικότητα στο real estate 

23:55

Νότιο Σουδάν: Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Τζούμπα

23:45

Διπλωματικές πηγές: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας

23:30

Βραζιλία: Τη δίωξη του Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος ζητά η Ομοσπονδιακή Αστυνομία

23:20

Κέρδη στη Wall Street - Πάνω από τις 450 μονάδες ο Dow

22:57

Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD - Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς

22:48

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία

22:18

Χρυσός: Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider