Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που έχει μεγάλη δημοτικότητα στην χώρα μας, όπως και κάθε άλλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, αξιολογείται τρεις φορές: στην αρχή, στη μέση και στο τέλος. Στόχος να ξέρουμε τι να περιμένουμε από την εφαρμογή του, να μπορούμε να διορθώσουμε κάποια κακώς κείμενα και τέλος να ξέρουμε τι πετύχαμε. Αυτά, για να δώσουν τροφή στις αρμόδιες αρχές που χαράσσουν και υλοποιούν πολιτικές και για τους επιστήμονες που τις παρακολουθούν. Η κοινή γνώμη έχει με τον καιρό αναπτύξει δικά της κριτήρια που συχνά αξίζουν... πολλά λεφτά.
Από την αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων, είχε διαφανεί οτι φέτος θα ήταν πολύ διαφορετικές από τις άλλες. Η δυστακτικότητα στην εκκίνηση, η διαφαινόμενη κάτι σαν έλλειψη συντονισμού και μαζικότητας, η έλλειψη εμφανούς ηγεσίας και κυρίως εκπροσώπησης, φάνηκαν σαν αρνητικοί παράγοντες. Οι παλαιότεροι, αναζητούσαν τις εποχές όπου ο αείμνηστος Βαγγέλης Μπούτας, φορώντας ανάρριχτα την γνωστή ανά το πανελλήνιο μαύρη κάπα του, έβγαινε στις ειδήσεις των 9 και προέβαλε τα αγροτικά αιτήματα. Η συμπαθής φυσιογνωμία του και η γνησιότητα του λόγου του, είχε κερδίσει μεγάλο μέρος των τηλεθεατών, παρόλο που τότε οι αγροτικές κινητοποιήσεις προξενούσαν πολλά προβλήματα με την απόλυτη διακοπή της κυκλοφορίας σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου. Ο Κόμβος της Βιοκαρπέτ, ήταν το στρατηγείο των κινητοποιήσεων και ο τόπος... μαρτυρίου χιλιάδων οδηγών.
Από τότε όλα έχουν αλλάξει. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μπούτας δεν είναι πια μαζί μας. Ρωτώντας φίλους και γνωστούς κατά την πρόσφατη έκθεση AGROTICA 24 στην Θεσ/νικη. «τι να λέει άραγε ο Μπούτας από εκεί πάνω;» πήραμε ανάμεικτες απαντήσεις. Αλλοι έλεγαν οτι θα τρέμουν τα κόκαλά του από την έλλειψη αγωνιστικού φρονήματος, άλλοι ότι άφησε διαδόχους στον αγώνα, άλλοι κάτι ενδιάμεσο προβάλλοντας τις, κατά τη γνώμη τους, αδυναμίες των κινητοποιήσεων.
Ολοι όμως συμφώνησαν σε δύο πράγματα: ότι να νέα παιδιά σηκώνουν πια τη σημαία και οτι η επικοινωνία των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων βασίστηκε στα σύγχρονα μέσα του διαδικτύου και είχε επιτυχία. Στα πάσης φύσεως βίντεο που κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα, εμφανίζονται κατά βάση καλοστημένοι νεαροί αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις στα κέντρα των πόλεων. Πολλοί από αυτούς είναι γεωπόνοι ή έχουν άλλα πτυχία. Είχαν φέρει τα «καλά τους τρακτέρ» θέλοντας να δείξουν οτι έχουν επενδύσει στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα δεν έχουν πρόθεση να συγκρουστούν με κανένα, επομένως δεν θα κινδυνεύσει ο πανάκριβος εξοπλισμός τους. Ο λόγος τους γεμάτος ανησυχία αλλά και συναίσθημα: «θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας», ήταν συνήθως η κατάληξη.
Επισκέπτης της έκθεσης που παρακολουθούσε ένα πηγαδάκι και κατά δήλωσή του ασχολείται στο χώρο της επικοινωνίας, σχολίασε οτι κάποια στιγμή το συναίσθημα τελειώνει και πρέπει να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους. «Με τις συνεχείς γενικόλογες αναφορές στο κόστος παραγωγής και στη μείωση των επιδοτήσεων δεν θα κερδίσουν την κοινωνία». Το σχόλιο αυτό φάνηκε λογικό και για το λόγο αυτό αναφέρθηκε. Οι έρευνες όμως γνώμης έχουν την δική τους άποψη: 68% του κοινού, λέει οτι οι αγρότες έχουν δίκιο, σύμφωνα με έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΙ! Αρα η μέθοδος επικοινωνίας πέτυχε τον ένα στόχο, να κερδίσει την καρδιά του κόσμου!
Η ευχάριστη και «τίμια» εικόνα των νέων αγροτών και οι συμβατές με την κοινωνική καθημερινότητα κινητοποιήσεις, κέντρισε το ενδιαφέρον του μέσου Ελληνα. Ο λόγος τους απλός και καθημερινός, γεμάτος αγωνία για το αύριο, πέρασε στην κοινωνία.
Αυτή λοιπόν θεωρούμε οτι ήταν η καλύτερη αξιολόγηση για τα πολλά προγράμματα Νέων Αγροτών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Επαρχία. Το δυναμικό ανανεώθηκε, οι γνώσεις διευρύνθηκαν, νέοι επιστήμονες «έμειναν πίσω στα χωράφια», κατά την πανελληνίου εμβέλειας έκφραση, που όμως υποκρύπτει και μια αυτοαξιολόγηση: το μπροστά δεν είναι εδώ στο χωριό, είναι αλλού...
Το εάν ο αριθμός τους είναι επαρκής, ή τα όσα εκφράζουν με τα αιτήματά τους ή τι έχουν επιτύχει κι ένα σωρό απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν όλους μας, έχουν και αυτά την αξία τους. Τώρα εν μέσω κινητοποιήσεων, αξίζει να αναφερθεί οτι κάτι επιτέλους άλλαξε στη λιμνάζουσα Ελληνική Επαρχία. Φαίνεται ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερο αύριο, αρκεί να αποκρυπτογραφήσουμε το σύγχρονο «θέλω» των νέων που αποφάσισαν να μας εξασφαλίσουν την τροφή του αύριο.