Η μεγάλη φυσική καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία έφερε στην επιφάνεια με έναν «επιτακτικό» τρόπο το «κενό» προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε το μέτρο για το μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Η έκπτωση στις ασφαλισμένες κατοικίες εφαρμόστηκε ήδη για πρώτη φορά μέσα στο 2024 και είναι αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό μέτρο. Υπολογίζεται ότι για περίπου 300.000 περιπτώσεις εκδόθηκε εκπτωτικός φόρος έως και 10%, ενημερώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου για το μέτρο και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του να έχει κανείς ασφαλισμένη την περιουσία του, εντοπίστηκαν οι «αδυναμίες» στα συμβόλαια όσων ήθελαν να πάρουν την έκπτωση αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε να τη διεκδικήσουν από του χρόνου και «άνοιξε» ο πραγματικός διάλογος μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης για το πώς μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος της κοινωνίας.
Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα και μέσα από την εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης: Η συνέργια κράτους και ασφαλιστικής αγοράς για να γεφυρωθεί το κενό προστασίας στις φυσικές καταστροφές. Για αυτό και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία η αρχή μίας σειράς μέτρων που θα δούμε να υλοποιούνται με στόχο να διασφαλίζεται ότι μετά από μία πλημμύρα ή ένα σεισμό κανείς δεν θα χάνει το σπίτι του ή την επιχείρησή του. Άλλωστε είναι γεγονός ότι στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ έχει τεθεί σε προτεραιότητα η πολιτική για τις φυσικές καταστροφές καθώς η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον μεγάλο αποσταθεροποιητκό παράγοντα για τις τοπικές οικονομίες. Δεν είναι επομένως τυχαίο που βλέπουμε στην Ελλάδα αυτή τη μεταστροφή προς συμπράξεις με την ιδιωτική ασφάλιση. Η ασφαλιστική αγορά σκοπέυει άλλωστε μέσα στο επόμενο διάστημα να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην χώρα μας. Ζητήματα που επίσης έχει θέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι και η παροχή φοροκινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να μπορέ4σουν πιο εύκολα να αγοράσουν ασφαλιστικά προγράμματα κατοικίας, υγείας, ζωής κ.οκ.
Η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών σε ακραία φυσικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες ζημιές όπως αυτή που είδαμε στη Θεσσαλία είναι εξαιρετικά σημαντική στις ζωές των ανθρώπων. Παρά το μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών και επιχειρήσεων η καταιγίδα Daniel δημιούργησε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, απαιτήσεις στις Ασφαλιστικές εταιρείες ύψους 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 390 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που είτε έχουν ήδη δοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία εκταμίευσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις μπορεί να φαίνονται μεγάλες αλλά δεν προβληματίζουν τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, καθώς μέσω των Αντασφαλιστικών συμβάσεων που έχουν με πολυεθνικούς Αντασφαλιστικούς ομίλους, έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τη ζημιά και να εκταμιεύσουν άμεσα τα ποσά στους δικαιούχους.
Μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και εργοστάσια στη Θεσσαλία με ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε μικρότερο διάστημα από ένα μήνα πήραν μέσα από τα ασφαλιστήρια τους συμβόλαια μεγάλες προκαταβολές αποζημιώσεων για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν άμεσα τις καταστροφές και να μην χάσουν χρονοδιαγράμματα και παραγωγές.
Το πώς θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα τις φυσικές καταστροφές θα καθορίσει και το πως θα μπορέσουν ολόκληρες περιοχές να επιβιώσουν μετά από τέτοια συμβάντα. Οι ΣΔΙΤ στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και των καταστροφών είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθείται, αρχής γενομένης με την έκπτωση 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.