Συνολική περιδίνηση στο πολιτικό σύστημα, με ισχυρές πιέσεις στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση επί της οποίας θα ξεκινήσει σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Πέμπτη ή, το αργότερο, την Παρασκευή.
Και μπορεί το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα να ήταν ογκώδες, η κυβέρνηση, όμως, δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καθώς, άλλωστε, και ο κ. Τσίπρας περιέγραψε σε συνέντευξη του (Αυγή της Κυριακής), την ψήφιση της Συμφωνίας ως πατριωτικό καθήκον, επιτιθέμενος παράλληλα στη ΝΔ. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί και ως βασικός εκφραστής του προοδευτικού πόλου πλέον, πιέζοντας το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και θέλοντας να παρουσιάσει τη ΝΔ ως ένα κόμμα που ρέπει προς την άκρα δεξιά, προκειμένου να «ανακαταλάβει» το πολιτικό κέντρο. Από την άλλη, η ΝΔ διαμηνύει ότι «ο λαός μίλησε» και θα ασκήσει κριτική σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αρχής γενομένης από σήμερα, στη Βουλή και διαμηνύει ότι θα δώσει μάχη, προκειμένου να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση, όμως, τώρα που… η σκόνη κάθισε, έχει τις απαιτούμενες 151 ψήφους. Έχει, δε, και περισσότερες: πέραν των 145 βουλευτών, τη Συμφωνία θα στηρίξουν η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης και, εσχάτως, ο άρτι διαγραφείς από το Κίνημα Αλλαγής, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Φυγόκεντρες κινήσεις στα μικρά κόμματα
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που παρατηρείται, πάντως, δεν είναι η διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, προκειμένου οι Πρέσπες να περάσουν από τη Βουλή. Αυτό προεξλοφείτο ότι θα γίνει, ακόμα και με «οριακά» σενάρια. Το ζήτημα είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως νέα διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα και ορίζει τις επιμέρους μετακινήσεις. Περισσότερο επηρεάζονται τα μικρότερα κόμματα, τα οποία συμπιέζονται μεταξύ των δύο διαρκώς ισχυροποιούμενων πόλων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Αρχής γενομένης από το Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά πήρε μια σημαντική απόφαση: να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα την απόφασή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι σαφές, αν όλα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσουν τον κ. Θεοχαρόπουλο στην έξοδο, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία.. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν ο κ. Θεοχαρόπουλος θα επιλέξει στο άμεσο μέλλον σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον, οι σχέσεις του με την κ. Γεννηματά ήταν εδώ και καιρό οριακές, μιας και σοβούσαν εντάσεις για τη θέση που θα έπαιρναν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προεξάρχοντος του ίδιου, στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Πλέον, η κ. Γεννηματά προανήγγειλε και έκτακτο συνέδριο για το τέλος Μαρτίου, όπου θα εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος, ενώ το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ενοποίησης.
Ακόμα, σε οριακό βρίσκεται και το Ποτάμι. Οι δύο βουλευτές που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, είναι ένα βήμα πριν από την αποχώρηση από το κόμμα, με τις εκτιμήσεις να του φέρουν έτοιμους να ανεξαρτητοποιηθούν αμέσως μετά την ψηφοφορία για τις Πρέσπες. Αν συμβεί αυτό και δεν παραδώσουν τις έδρες τους, τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Τέλος, παρά τις απειλές του Πάνου Καμμένου προς τον κ. Τσίπρα ότι…δεν θα ψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια, τη μεταγραφή του βουλευτή Αριστείδη Φωκά και τους υψηλούς τόνους για το Μακεδονικό, είναι σαφές ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα βήμα προ της πολιτικής εξαϋλωσης, όπως προκύπτει και από την κάκιστη δημοσκοπική τους εικόνα.