Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει τον δρόμο της. Η χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής καθόρισε το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης, η οποία θα είναι μεν με επείγοντα χαρακτήρα, αλλά αρκετά εκτενής, ενώ η κυβέρνηση αποδύεται σε επιχείρηση υπεράσπισής της.
Έτσι, για άλλη μια φορά, επιστρατεύτηκαν οπτικοακουστικά μέσα, με ένα ακόμα βίντεο παραγωγής Μεγάρου Μαξίμου να κάνει χθες την εμφάνισή του, αναφορικά με την παρουσίαση των θετικών πτυχών της και τι κατοχυρώνει η χώρα μας μέσω αυτής. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Eδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας», τονίζεται στο βίντεο του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ αναφορά γίνεται εκ νέου στην κατοχύρωση «ιθαγένειας» και όχι «εθνότητας» ως προς τον όρο «Μακεδόνας».
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όταν τελειώσει η διαδικασία που είναι εν εξελίξει, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει πετύχει δύο πράγματα: αφενός την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ προηγουμένως έχει επαναβεβαιωθεί η ευστάθεια του κυβερνητικού σχήματος μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, δια της συμπίεσης των μικρότερων κομμάτων που είτε φυλλοροούν, όπως το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, είτε πιέζονται ξεκάθαρα, όπως το Κίνημα Αλλαγής.
Αρχής γενομένης από το διαδικαστικό σκέλος, η ένταση και η πόλωση κατά τη συζήτηση χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ήταν λίγο έως πολύ ενδεικτική για το πώς θα πάνε τα πράγματα τις επόμενες μέρες και με πόσες δυσκολίες θα κυλήσει η συζητηση στη Βουλή. Αν δεν μεσολαβήσει, δε, πρόταση μομφής από τη ΝΔ προς την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί μια έσχατη μάχη προ της κύρωσης της Συμφωνίας, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα είναι μια ιστορική ημερομηνία, μιας και η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει την κύρωση της Συμφωνίας και μάλιστα και με μια άνετη πλειοψηφία.
Πέραν της διαδικασίας, όμως, και των «σβήσε-γράψε» που έχουν γίνει, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει μια δυσάρεστη πολιτική ήττα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, έστω και αν έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «πυροκροτητή» πολιτικών εξελίξεων. Με άλλα λόγια, με τη Συμφωνία ως διαιρετική τομή, τα δύο στρατόπεδα της επόμενης μέρας καθίσταται σαφέστερα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να εμφανιστεί, με όχημα και τις Πρέσπες, ως ο γνήσιος εκφραστής του εν Ελλάδι προοδευτικού χώρου. Είναι, άλλωστε, δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής συμπιέζεται και λόγω πόλωσης επικίνδυνα, ενώ το Ποτάμι έχει, επί της ουσίας, διαλυθεί, με διαρροές κυρίως προς τη ΝΔ, αλλά και ορισμένες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, φιλοδοξεί μέσω νέων εισροών από το Κέντρο να καλύψει τις απώλειες που θα έχει από τα αριστερά του, αλλά και την επιστροφή ψηφοφόρων της ΝΔ στο κόμμα που επί χρόνια ψήφιζαν.
Με άλλα λόγια, αυτό που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες, είναι η επαναθεμελίωση ενός νέου δικομματισμού, με πρωταγωνιστές τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.