Ελισάβετ Κυρίτση: Από την Ολλανδία και την τεχνητή νοημοσύνη, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελισάβετ Κυρίτση: Από την Ολλανδία και την τεχνητή νοημοσύνη, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελισάβετ Κυρίτση μιλά για την πορεία της, από τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης ως το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Πώς λέγανε εκείνο το κορίτσι από την Ολλανδία;». Αυτό ήταν ένα ερώτημα στο στόμα πολλών φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ μια μέρα μετά την εκδήλωση παρουσίασης του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου στον Ελληνικό Κόσμο. Το έλεγαν Ελισάβετ Κυρίτση, λοιπόν, και παρά το ότι ανέβηκε στη σκηνή αμέσως μετά τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, κατάφερε να «μείνει» στη μνήμη πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ, για την αποφασιστικότητα και τον συγκροτημένο λόγο της.

Η Ελισάβετ Κυρίτση δεν είναι μια υποψήφια σαν τους άλλους στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Δεν είναι κάτοικος Ελλάδας εδώ και δέκα χρόνια. Στο τηλεφώνημα του Reader.gr απάντησε από το Άμστελβεϊν, μια πόλη πολύ κοντά στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια, όντας εξειδικευμένη στην τεχνητή νοημοσύνη. Πήρε δύο εβδομάδες άδεια και κατέβηκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες και θα επιστρέψει αμέσως μετά το Πάσχα και ως τις εκλογές. Για να το κάνει αυτό, πήρε άδεια άνευ αποδοχών από τη δουλειά της, ενώ τα δύο της παιδιά, η 2,5 ετών κόρη της και ο 7 μηνών γιος της, θα μείνουν πίσω.

Από τον Πειραιά στο Άμστερνταμ

Πάμε, όμως, μερικά βήματα πίσω: η επαγγελματική της πορεία ξεκινά από τον Πειραιά, από την ταβέρνα των γονιών της, όπου δούλευε στην αρχή Κυριακές και στη συνέχεια και Σάββατα και αργίες, για να συμπληρώνει το χαρτζιλίκι της. Σημειωτέον, όταν μιλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παθιάζεται. «Είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», λέει και προσθέτει ότι «μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σήμερα για τη μικρομεσαία επιχείρηση». Η Ελισάβετ, όμως, δεν έμεινε στην ταβέρνα των δικών της. Σπούδασε Πληροφορική, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Από το 2004 που αποφοίτησε και μετά θα δουλέψει ως σύμβουλος έργων τηλεπικοινωνίας με βάση μεν την Ελλάδα, αλλά πεδίο αναφοράς τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Από το 2009 και μετά βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου εργάζεται στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αποκτά, δε, και ένα MBAαπό το Imperial College του Λονδίνου, όσο δουλεύει! Και, σύμφωνα με το βιογραφικό της, από το 2017 είναι «υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων επιχειρησιακών προβλημάτων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, ως στέλεχος αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, στο κεντρικό ευρωπαϊκό της γραφείο στο Άμστερνταμ».

Timeout. «Και πώς θα εξηγήσεις στην Ελλάδα τι ακριβώς κάνεις;», τη ρωτάω ενστικτωδώς. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό: στην Ευρώπη συζητούν ευρέως για τον ρόλο, αλλά και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατα, ο Economist αφιέρωσε το εξώφυλλό του στο θέμα. Στην Ελλάδα, έχουμε ελάχιστη εξοικείωση με το ζήτημα. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές», εξηγεί, ενώ κάνει λόγο και για την περίφημη «ηθική» της τεχνητής νοημοσύνης, εξηγώντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι στο επίκεντρο. Πιστεύει μάλιστα ότι πολλοί επιστήμονες από τις κλασικές σπουδές θα χρειαστούν, προκειμένου τα ψηφιακά συστήματα να γίνουν πιο λειτουργικά. Και, στο τέλος-τέλος, όπως λέει η ίδια, αυτό που κάνει είναι να δουλεύει πάνω στο πώς οι υπολογιστές μπορούν να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και να κάνουν τη ζωή του καλύτερη. Όχι το επίφοβο αντίστροφο, δηλαδή, να καταλήξουν οι άνθρωποι να υπηρετούν τους υπολογιστές.

Μια άνετη…ερασιτέχνης

Στέλεχος επιχείρησης, expert σε τεχνολογίες αιχμής, μητέρα και σύζυγος. Και πού κολλάει η πολιτική σε όλα αυτά; Η ίδια παραδέχεται ότι ως και ελάχιστα χρόνια πριν, καμία σχέση δεν είχε με την ενεργό πολιτική, καίτοι ψήφιζε τακτικά. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο «διακόπτης», προκειμένου να ξεκινήσει να ασχολείται ενεργότερα και να συμμετέχει τακτικότερα σε πολιτική συζήτηση. Η πολιτική είναι κάτι που γνησίως της αρέσει, κατά τα φαινόμενα. Θυμάται, δε, ένα πρόσφατο σκηνικό: όταν ήρθε στον Πειραιά πριν από λίγες εβδομάδες, βγήκε βόλτα με τη μητέρα της και τα καρότσια με τα δύο παιδιά της. Με δεδομένο ότι οι γονείς της είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία και η είδηση της υποψηφιότητάς της είχε γίνει γνωστή, πολλοί ήταν εκείνοι που τη σταμάτησαν στον δρόμο. Τότε, ξεκίνησε και εκείνη να τους δίνει…τις κάρτες της, αλλά και να απαντά στις ερωτήσεις τους. Αυτό θα κάνει και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα προσπαθήσει να γίνει πιο αναγνωρίσιμη μέσω της προσωπικής επαφής σε εκδηλώσεις της ΝΔ.

Για…ερασιτέχνης της πολιτικής, πάντως, στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς της ήταν εξαιρετικά άνετη. «Αισθάνθηκα όντως πολύ άνετα με τους ανθρώπους της ΝΔ», λέει η ίδια. Έχει, βεβαίως, εμπειρία από παρουσιάσεις και μάλιστα πολλές και σημαντικές, καθ’ όλη την πορεία της επαγγελματικής της διαδρομής, τις οποίες μάλιστα παρουσίαζε πάντα ενδελεχώς. Είχε, άλλωστε, πολλές φορές να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με άλλους συναδέλφους της λόγω φύλου, ηλικίας, αλλά και εθνικότητας ενίοτε. «Καταλαβαίνω ότι το παιχνίδι των εκλογών παίζεται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά κάνω τα πράγματα πάντα υπό το δικό μου πρίσμα», λέει, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να προσποιηθεί κάτι που δεν είναι προεκλογικά. Γι’ αυτό αποφάσισε και να μην κάνει σελίδα στο facebook, απλώς θα «ανοίξει» περισσότερο το προσωπικό προφίλ της. Χώρια, δε, που θα κάνει εκλογές μόνη της, χωρίς κάποια ομάδα υποστήριξης από πίσω.

«Άντε να βγει, για να γυρίσουμε»

Και μπορεί η Ελισάβετ Κυρίτση να μην έφυγε από την Ελλάδα πάνω στο peak της κρίσης, έχει, όμως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Άλλωστε, το ζει και η ίδια στο πετσί της: αν ήθελε, ως απλή πολίτης, να έρθει μαζί με τον άνδρα και τα παιδιά της για ελάχιστες μέρες να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές σε λίγους μήνες, θα πρέπει να ανατρέψει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. «Αισθάνομαι σαν η κυβέρνηση να μας εμπαίζει, είναι ίσως χειρότερο και από το να μην ψηφίζαμε καθόλου», λέει, σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές μεν, αλλά μέσω της εκλογής τριών βουλευτών Επικρατείας που δεν θα προσμετρώνται στους 300.

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμα παράμετρος για την ίδια, πέραν την ψήφου: έχει να κάνει με την προοπτική επιστροφής στη χώρα, ακόμα και με λιγότερα χρήματα σε σχέση με το εξωτερικό. «Μόνο ο Κυριάκος είναι φερέγγυος για να φέρει επενδύσεις», λέει η ίδια, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα, με νέες θέσεις εργασίας. «Δεν πρέπει να φοβάται κανείς τι θα του ξημερώσει», λέει η ίδια. Πιστεύει, δε, βαθιά στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αισθάνθηκα πολύ άνετα μαζί του», σχολιάζει για την πρώτη γνωριμίας τους και προσθέτει ότι ήταν σαν να κάνει συζήτηση με ένα ανώτατο στέλεχος επιχείρησης, στην οποία θα ήθελε πολύ να προσληφθεί.

«Άντε να βγει, να γυρίσουμε κι εμείς σπίτι μας», προσθέτει γελώντας. Διστάζει λίγο, μήπως αυτό δεν ακούστηκε politically correct. Κι όμως, είναι ο λόγος, για τον οποίο μπήκε για πρώτη φορά σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ θα μπορούσε απλώς να έχει μείνει σπίτι της και να έχει εγγραφεί στο ελληνικό προξενείο της Χάγης για να ψηφίσει. Όπως κάθε άλλη φορά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider