Συνάντηση Σταθάκη-Θεσμών: Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Σταθάκη-Θεσμών: Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις εξακολουθούν να απασχολούν τις Βρυξέλλες, με εκείνη των ΕΛΠΕ να βρίσκεται σε στάση αναμονής και εκείνη της ΔΕΗ να αναμένεται να προχωρήσει με κάποιον τρόπο στο τέλος του μήνα.

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των Θεσμών την Τρίτη ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το μοντέλο-στόχο (target model). Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) εξακολουθούν να απασχολούν τις Βρυξέλλες, με εκείνη των ΕΛΠΕ να βρίσκεται σε στάση αναμονής και εκείνη της ΔΕΗ να αναμένεται να προχωρήσει με κάποιον τρόπο στο τέλος του μήνα. Προτεραιότητα ωστόσο δείχνει να αποτελεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την προκήρυξη του διαγωνισμού να αναμένεται εντός του μήνα.

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος μιλώντας στο 4ο ενεργειακό συνέδριο της ΗΑΕΕ επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα τους διαγωνισμούς για το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις αποθήκες Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την απόσχιση του κλάδου υποδομών προκειμένου η υπάρχουσα δραστηριότητα μαζί με τα διεθνή project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, να μεταφερθούν σε ξεχωριστή νομική οντότητα ενώ οι μετοχές θα μεταφερθούν αναλογικά στους υπάρχοντες μετόχους (υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ το 35%). Παράλληλα, ο τομέας της χονδρικής και λιανικής συμπεριλαμβανομένων και των τρεχουσών και μελλοντικών δεσμεύσεων που προκύπτουν από τα διεθνή έργα στα οποία συμμετέχει η επιχείρηση θα παραμείνουν στην ΔΕΠΑ, η οποία θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ παρουσιάζει επίσης ιδιαιτερότητες όσον αφορά στο καθεστώς των εργαζομένων, την μεταφορά του προσωπικού στη νεοσύστατη εταιρεία αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το ΔΣ το σχέδιο διάσπασης της ΔΕΠΑ ενώ αποφασίστηκε και η μεταφορά 70 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ Υποδομών, κάτι που έχει εγείρει ανησυχίες σε επίπεδο μετόχων για τη βιωσιμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά από την αφαίρεση των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις οι Θεσμοί παρακολουθούν από κοντά χωρίς να ασκούν ιδιαίτερα έντονες πιέσεις από ό,τι φαίνεται τις υποθέσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους Θεσμούς για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι επίκειται συνάντηση με τα εμπλεκόμενα μέρη για να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ σχετικά με την ΔΕΗ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι προοπτικές της επιχείρησης είναι θετικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider