Η άρνηση της ΝΔ να συναινέσει σε πρόσωπα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου μετατοπίζει το βάρος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διορισμούς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, επεχείρησε χθες μια πολιτική ντρίμπλα: εκεί που η κυβέρνηση εμφανιζόταν αποφασισμένη να προχωρήσει, όπως και να έχει, στον διορισμό νέου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου πάγου προς πλήρωση των θέσεων που κενώνονται στις 30/6, ο υπουργός απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας του να συνεννοηθούν ως προς τα επιλεγόμενα πρόσωπα.
Η απάντηση της ΝΔ ήταν σαφής: δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά ουσίας. Και, επί της ουσίας, η ΝΔ διαμηνύει, μέσω του τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πράξη αντισυνταγματική. Στην απαντητική επιστολή του, ο γαλάζιος τομεάρχης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «αντιθεσμική διαδικασία», επικαλούμενος μάλιστα και την άποψη διαπρεπών συνταγματολόγων και καθηγητών της Νομικής ότι η σπουδή της κυβέρνησης συνιστά παραβίαση τόσο του πνεύματος όσο και του γράμματος του Συντάγματος, καθώς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές, έχει ουσιαστικά ήδη παραιτηθεί. Άρα, άπαξ και έχει παραιτηθεί ουσιαστικά, δύναται να προβαίνει μόνο σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών ή έκτακτων υποθέσεων και, εν πάσει περιπτώσει, όχι σε τόσο μείζονες και δεσμευτικές επιλογές. Από τη ΝΔ, μάλιστα, προσθέτουν ότι κανένα κενό δεν δημιουργείται από τη μη πλήρωση θέσεων με τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου και της νυν Εισαγγελέως, καθώς ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει ρητά την αναπλήρωση αυτών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η άρνηση της ΝΔ να μπει στη συζήτηση για τα πρόσωπα, έφερε την οξεία αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που τόνισε ότι «οι μάσκες έπεσαν». Η δυσφορία, όμως, της κυβέρνησης για το ότι η ΝΔ δεν «τσίμπησε» δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μείζονες αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ενώ ουσιαστικά έχει προκηρύξει εκλογές. Το Μαξίμου, πάντως, καλύπτεται πίσω από το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί, για να διοριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, συνεπώς ασκεί πλήρως τις αρμοδιότητές της, ως προκύπτουν εκ του Συντάγματος.
Η μπάλα στο Προεδρικό
Στην πράξη, πάντως, η ρήξη κυβέρνησης-ΝΔ είναι για μια ακόμα φορά πλήρης. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι το Μαξίμου προτίθεται να προβεί σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχομενη εβδομάδα, το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Είναι σαφές ότι στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει έντονη δυσφορία για σενάρια που θέλουν τον κ. Παυλόπουλο είτε να έχει λάβει απόφαση μη υπογραφής των σχετικών διαταγμάτων, είτε να επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό για να του ζητήσει να μην τον φέρει προεκλογικά σε δύσκολη θέση. «Θέση του Προέδρου είναι το Σύνταγμα και η ερμηνεία του», λένε πηγές από το περιβάλλον του. Βεβαίως, όπως και να έχει, το ερώτημα για το τι θα πράξει ο κ. Παυλόπουλος παραμένει. Αυτό που είναι σαφές ότι είναι οι κ.κ. Πέππας και Δημητρίου, ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, δεν θα παραιτηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να χρίζουν άμεσης αντικατάστασης.
Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Από εκεί και πέρα, βούληση του κ. Παυλόπουλου, σε πρώτη φάση, είναι να μην υπογράψει κανέναν διορισμό ως τη λήξη της θητείας των νυν ανωτάτων δικαστικών, στις 30/6. Το ίδιο, άλλωστε, είχε πράξει και το 2016, αναμένοντας την αποχώρηση της τότε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Κουτζαμάνη, για να υπογράψει το διάταγμα αντικατάστασής της από την Ξένη Δημητρίου. Κατά πληροφορίες, πάντως, σημαντικό θα είναι και το ορόσημο της διάλυσης της Βουλής. Και αυτό γιατί, άπαξ και η Βουλή διαλυθεί στις 11/6, μετά το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, και παρά το ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, θεωρείται από πολλούς δύσκολο ο κ. Παυλόπουλος να υπογράψει τους διορισμούς. Βεβαίως, σύμφωνα με άλλη οπτική πληροφόρησης, ο κ. Παυλόπουλος έχει, κατά το Σύνταγμα, το περιθώριο να υπογράψει κάποιον διορισμό μετά τις 30/6, εφόσον δέχεται ότι, κατά το Σύνταγμα, η κυβέρνηση ασκεί πλήρως τα καθήκοντά της και όχι ως υπηρεσιακή.
Πηγή: Reader.gr