Κυβερνητικές πηγές: Οι θεσμοί δεν θέτουν ζήτημα για το πλεόνασμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικές πηγές: Οι θεσμοί δεν θέτουν ζήτημα για το πλεόνασμα
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν θέσει ζήτημα για το πλεόνασμα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών.

Κανένα ζήτημα δεν αναμένεται να θέσουν οι θεσμοί ως προς την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το τρέχον έτος, παρά τις όποιες συζητήσεις προκύπτουν για ενδεχόμενους αστερίσκους των θεσμών, λόγω και των μειώσεων φόρων που ψήφισε η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη, όταν ερωτούνται, επισημαίνουν ότι η επικαιροποιημένη έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία διέρρευσε σε ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι μπορεί ο στόχος για το πλεόνασμα φέτος να επιτευχθεί με τη νέα κυβέρνηση, εν τέλει, ενώ στην έκθεση του Ιουνίου η Κομισιόν ανέφερε ότι θα υπάρξει απόκλιση λόγω και των μέτρων που μονομερώς είχε πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα. Φαίνεται ότι η αναθεώρηση έγινε μετά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, όπου συζήτησαν αναλυτικά με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δεσμεύτηκε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους για το 2020. Μάλιστα, όταν οι θεσμοί ήγειραν κάποιους προβληματισμούς για τα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Σταϊκούρας φέρεται ειπών: «Δεν δημιουργήσατε ζήτημα για το 1 δις της προηγούμενης κυβέρνησης και θα δημιουργήσετε για 200 εκατομμύρια;». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η φράση αυτή δεν ειπώθηκε για να κινηθεί η κυβέρνηση μονομερώς, αλλά, αντίθετα, για να καταστει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει του στόχου, έστω και αν αλλάξει το μίγμα.

Άλλωστε, παγίως το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους «έξω» είναι ότι θα κινηθεί με αποφασιστικότητα, αλλά και σεβασμό των συμφωνιών σε αυτή τη φάση. Άλλωστε, από το κυβερνητικό επιτελείο γίνεται η εκτίμηση ότι για το 2020, εκτός από μείωση φόρων, θα έχουμε και αύξηση εσόδων, καθώς και συγκράτηση των δαπανών μέσα από τις επισκοπήσεις δαπανών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τον καθορισμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών σε όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρξει προσαρμογή της εκτέλεσης δαπανών στο πραγματικό της επίπεδο. Και το ότι οι εταίροι δεν είναι ιδιαιτερώς πιεστικοί με τη νέα κυβέρνηση, πάντως, είναι ένα δείγμα αποκατάστασης εμπιστοσύνης προς τη χώρα, λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, κάτι που ήδη αποτιμούν θετικά και οι διεθνείς αγορές.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μπαίνει προοδευτικά και στη μάχη της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τον υπουργό Κώστα Καραμανλή να του περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση του μετρό, αλλά και του ΟΑΣΘ. Εξ ου και στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης έθιξε το ζήτημα του μετρό, στο οποίο παρατηρούνται τρομακτικές δυσλειτουργίες το τελευταίο διάστημα, με αισθητή αραίωση δρομολογίων στο πικ της τουριστικής περιόδου.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ δρομολογούνται μια σειρά κινήσεων ακόμα. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα, με παρέμβαση του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου βρέθηκε η γραφειοκρατική λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών που στοιβάζονταν, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεσμεύτηκε σε χθεσινή του συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών για πύκνωση των περιπολιών. Όλες αυτές οι ενέργειες των υπουργών, πάντως, αντανακλούν την ευρύτερη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη ζητήματα που αφορούν με τρόπο απτό την καθημερινότητα των πολιτών να αντιμετωπίζονται… χθες.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider