Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «χαρτί» για τον Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «χαρτί» για τον Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πολυποίκιλη ατζέντα.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τον οποίο θα εισηγηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνιστά ισχυρό χαρτί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πολυποίκιλη ατζέντα. Από την επιλογή του νέου προέδρου και του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τις οποίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις πλειοψηφούσες επιλογές που προέκυψαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ως την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει διοικητής της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, η οποία συγκροτείται στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, η κυβέρνηση έχει σημαντική δουλειά.

Ένα αντικείμενο στην ατζέντα, πάντως, είναι και ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει σειρά σημαντικών ρυθμίσεων και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εφόσον τον επικυρώσει το υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχουν εργαστεί πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες, στη βάση ενός σχεδίου που, ούτως ή άλλως προϋπήρχε από την εποχή της ΝΔ στην αντιπολίτευση, προκειμένου να έχουν έτοιμο το νομοθέτημα που θεωρείται ως ένα εξαιρετικά σημαντικό «νεύμα» προς την επενδυτική κοινότητα, αλλά και το εγχώριο επιχειρείν.

Κωδικοποιημένα, στο νομοσχέδιο περιέχονται ρυθμισεις για την άρση χωροταξικών, πολεοδομικών, αρχαιολογικών και λοιπών εμποδίων, με το Ελληνικό να λειτουργεί ως «μπούσουλας» και για άλλες επενδύσεις, μικρότερες και μεγαλύτερες. Από εκεί και πέρα, προσφέρονται ισχυρά κίνητρα για συμμετοχή σε επιχειρηματικά πάρκα και στρατηγικά projects, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδοτήσεων κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό και ευκολότερο πλαίσιο αναφορικά με τις επενδύσεις, στην κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης διαδικασιών.

Το νομοθέτημα που θα τεθεί υπ’ όψιν του υπουργικού συμβουλίου από τον κ. Γεωργιάδη, όμως, θεωρείται και ένα ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «χαμηλώσει» το θέμα των πλεονασμάτων, υπηρετώντας τη στρατηγική της ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης πρώτα, αυτό το νέο πλαίσιο που αποσκοπεί στο να διευκολύνει το επιχειρείν και τις επενδύσεις θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό ως μια απτή δήλωση προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι Γερμανοί, άλλωστε, είναι πάντα λεπτομερώς ενήμεροι για το τι συμβαίνει στη χώρα μας, ενώ και οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες το πρωί, αναμένεται να περιστραφούν και γύρω από τις επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, όπου πολλές γερμανικές εταιρείες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δε, αναμένεται να βρεθεί και στην αιχμή της ρητορικής του πρωθυπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη ΔΕΘ. Ευρύτερα, πάντως, ενσαρκώνει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «ανοιχτή» σε επενδυτικά projects και η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να τα διευκολύνει.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider