Το «κλειδί» του ολλανδικού κοινοβουλίου για τα πλεονάσματα - Σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη-Ρούτε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «κλειδί» του ολλανδικού κοινοβουλίου για τα πλεονάσματα - Σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη-Ρούτε
Το ολλανδικό Κοινοβούλιο, μαζί με το γερμανικό, είναι τα μόνα που έχουν απομείνει να κυρώνουν όποια αλλαγή συμβεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός κλείνει τον πρώτο κύκλο ευρωπαϊκών επαφών του από τη Χάγη της Ολλανδίας, μια ακόμα πρωτεύουσα-κλειδί για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των πρώτων διεθνών επαφών του πρωθυπουργού πριν από αρκετές εβδομάδες, αρκετοί απόρησαν. Βεβαίως, ήταν κατανοητό το γιατί ο πρωθυπουργός πήγαινε στο Παρίσι και στο Βερολίνο, με δεδομένη την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ότι η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει μια ευρωπαϊκή σταθερά. Γιατί στην ολλανδική Χάγη όμως;

Όσοι έχουν πάει στη διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας ξέρουν ότι πρόκειται για μια πόλη με λίγες συγκινήσεις. Είναι, όμως, η πολιτική πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μιας χώρας, την οποία προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν απλώς παρακολούθημα της Γερμανίας. Επί ημερών του Μαρκ Ρούτε, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ρούτε είναι εις εκ των ισχυρότερων παραγόντων στην Ε.Ε., με το πλεονέκτημα ότι πολιτικά είναι μεν εγγύτερα στον Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά διατηρεί άρτια σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ. Έχει, δε, μια διαχρονικά αυστηρή εκλογική βάση σε ό,τι αφορά τα της Ελλάδας, αν και το ελληνικό ζήτημα έχει εδώ και καιρό πάψει να είναι από τα πιο «καυτά» της ολλανδικής επικαιρότητας.

Η Ολλανδία έχει ακόμα μια ιδιαιτερότητα. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο, μαζί με το γερμανικό, είναι τα μόνα που έχουν απομείνει να κυρώνουν όποια αλλαγή συμβεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεν είναι της αμέσου προτεραιότητας, το ολλανδικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει μείωση των στόχων για το πλεόνασμα της χώρας μας, εφόσον ληφθεί του χρόνου μια τέτοια απόφαση στο Eurogroup, με ορίζοντα πλέον τη διετία 2021-2022.

Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από νωρίς να πάει στην Ολλανδία και να συναντήσει σήμερα το μεσημέρι τον Μαρκ Ρούτε. Βεβαίως, όπως και στην περίπτωση της επίσκεψης στο Ελιζέ, αλλά και στην Καγκελαρία, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται επισήμως να θέσει ζήτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όταν η κυβέρνησή του δεν έχει συμπληρώσει καν δύο μήνες στην εξουσία. Τουναντίον, όπως έκανε ειδικά στο Βερολίνο, σε ένα ακροατήριο πιο «δύσκολο» εν σχέσει τουλάχιστον με το γαλλικό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει την αξιοπιστία που φιλοδοξεί να οικοδομήσει δια της οδού των μεταρρυθμίσεων. Όχι γιατί τις επιβάλλει κανείς, όπως είπε και στο Βερολίνο, αλλά γιατί «τις κάνουμε εμείς για εμάς».

Με άλλα λόγια, το μήνυμα που κομίζει στην ολλανδική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει στρατηγική και αφήγημα. Πρόκειται γι’ αυτό που κυβερνητικοί παράγοντες περιγράφουν ως «διπλωματία της αξιοπιστίας και όχι της επαιτείας», προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε ένα ράλι διεθνών επαφών- έπονται άλλωστε και ραντεβού σε Νέα Υόρκη και Σανγκάη-, προκειμένου να στείλει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και πλέον έχει αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση, με άλλες προτεραιότητες και άλλη στρατηγική.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψης στην Ολλανδία είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μια περιοχή-τεχνολογικό πρότυπο, το Brainport και πιο συγκεκριμένα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν. Το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για τις νέες τεχνολογίες είναι γνωστό, υπό αυτό το πρίσμα επέλεξε να επισκεφθεί μια περιοχή που αποτελεί ένα πρότυπο οικοσύστημα καινοτομίας. Προφανώς, στόχος είναι να υπάρξουν ελληνο-ολλανδικές συμπράξεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών να αναλάβουν να οικοδομήσουν μια «γέφυρα», ώστε ελληνικές εταιρείες και ινστιτούτα να αντλήσουν know how από το πρότυπο ολλανδικό παράδειγμα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider