«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, μέσω της οποίας η χώρα μπορούσε να περάσει αυτόματα σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA».
«To πολύ βασικό για την κοινωνία είναι ότι όταν κατεβάζεις τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων δημιουργείς έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο μπορείς να τον αξιοποιήσεις για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη στρατηγική που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι προέβλεπε πως «εμείς κλειδώνουμε, τώρα που έχουμε ισχυρά αποθεματικά, ένα ποσό ως εγγύηση σε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό και κατεβάζουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ταυτόχρονα, εξυπηρετούμε το κόστος του δανεισμού μας και αν τυχόν δεν μπορέσει αυτό να επιτευχθεί θα υπάρχει πάντα κλειδωμένο αυτό το ποσό ως εγγύηση. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν υπάρχουν ως θέσφατο αλλά για να πληρώνονται οι τόκοι δανεισμού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε, «είχε μία συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία θα διευκόλυνε τη χώρα συνολικά και με χαμηλότερα πλεονάσματα θα βοηθούσε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ απέρριψε ασυζητητί αυτή τη στρατηγική, χωρίς οικονομικό αντεπιχείρημα. Δεν υποστηρίζει αυτή τη θέση και είναι ένα ερώτημα, γιατί;».
Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά υπενθύμισε ότι κατήργησε σημαντικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων «με αιφνιδιαστικές τροπολογίες του κ. Βρούτση πέντε λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι».
Ειδικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης επισήμανε ότι «ο βάσιμος λόγος απόλυσης θεσμοθετήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Ο βάσιμος λόγος απόλυσης έβαζε φρένο σε αυθαίρετες απολύσεις. Είναι προφανές ότι ήταν μία ευνοϊκή, φιλεργατική διάταξη που έθετε έναν φραγμό, έναν περιορισμό στο αυθαίρετο των απολύσεων. Καταργήθηκε εν μία νυκτί με αστείες δικαιολογίες».
Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι «είναι άλλη η νόμιμη αποζημίωση που παίρνει κανείς όταν απολύεται, την οποία παίρνουν όλοι όσοι απολύονται, καταβάλλεται σε νόμιμες απολύσεις και υπηρετεί προνοιακή λειτουργία και είναι άλλη η δυνατότητα αποζημίωσης που έδινε ο βάσιμος λόγος απόλυσης (επαναπρόσληψη, μισθοί υπερημερίας).Αυτό το δικαίωμα καταργήθηκε και επανήλθαμε στο καθεστώς που λέει “σε απολύω για κανέναν λόγο ή για όποιον λόγο γουστάρω” χωρίς αιτιολόγηση».