Μητσοτάκης καλεί τραπεζίτες - Στόχος υγιές τραπεζικό σύστημα και μείωση στις χρεώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης καλεί τραπεζίτες - Στόχος υγιές τραπεζικό σύστημα και μείωση στις χρεώσεις
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία.

Με καλές ειδήσεις στο μέτωπο της φορολογίας η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ένα θετικό μομέντουμ στην οικονομία, ενώ ο Πρωθυπουργός συναντά σήμερα τις διοικήσεις των τραπεζών με στόχο να δοθεί το μήνυμα πως το υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία.

Σήμερα το μεσημέρι o Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και αναμένεται να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα επανέλθουν στην προ-κρίσης κανονικότητα, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία κι αναμένεται να καλέσει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν το εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο «Ηρακλής» που θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων, ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα. Το ζητούμενο είναι ο εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα να ικανοποιεί τόσο τις τράπεζες όσο και τις εποπτικές Αρχές.

Οι χρεώσεις των τραπεζών προκαλούν αντιδράσεις

Στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πάντως πως “θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τη στηρίζουν”, ένα μήνυμα που προμηνύει το αίτημα από πλευράς της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μετριάσουν την επιθετική τιμολογιακή τους πολιτική, καθώς το ζήτημα των χρεώσεων στις απλές τραπεζικές συναλλαγές έχει εγείρει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Στο τραπέζι και τα πλεονάσματα

Στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ισχυρή βεβαιότητά του ότι ο στόχος του πρωτεγενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ πρόκειται να μειωθεί για το 2021, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απεγκλωβισμό της πραγματικής οικονομίας από τη στασιμότητα που δημιουργούν τα υπερπλεονάσματα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ο στόχος είναι τα πλεονάσματα να μειωθούν από τον προϋπολογισμό του 2021 κατά 0,5% κλιμακωτά μέχρι και το 2023, καθότι μετά υπάρχει δέσμευση για μεσοσταθμικό πλεόνασμα 2,1-2,2%. Σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες και φαίνεται πως έχει αποσπάσει τις θετικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Συνέχεια στις φοροαπαλλαγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες και την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για 3 χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2006, και αναφέρθηκε στο σχέδιο για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν φιλικότερο το περιβάλλον στις επενδύσεις και το επιχειρείν. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε σχηματικά το σχέδιό του σαν ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια. Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην απελευθέρωση μεγάλων projects από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για 3 χρόνια και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός θα έχει και αναδρομική ισχύ για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την 1-1-2006. Η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider