Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στην οικονομική ατζέντα - Αναμονή για νέα καλά μαντάτα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στην οικονομική ατζέντα - Αναμονή για νέα καλά μαντάτα
Ο πρωθυπουργός κάνει αλλεπάλληλες κινήσεις στη σκακιέρα της οικονομίας, ενώ στο Μαξίμου στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη σημερινή έκθεση της Standard and Poor's.

Μπορεί η κυβέρνηση να μπήκε με το γκάζι πατημένο, η καθημερινότητα, όμως, αποδεικνύεται δύσκολη. Από μικρά εμπόδια, έως μεγαλύτερα αγκάθια, όπως το προσφυγικό που αναδεικνύεται σε «νάρκη», ο κυβερνητικός βίος διόλου ανεφελος δεν είναι. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ατζέντα της οικονομίας, με διαρκείς κινήσεις στην σκακιέρα, σε μια προσπάθεια ουσιαστικής επανεκκίνησης του παραγωγικού κύκλου της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι πολίτες, ως επί το πλείστον, ψήφισαν τη ΝΔ και την ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση με αιχμή τις οικονομικές προσδοκίες. Εξ ου και το μείζον στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να μεγαλώσει η πίτα για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώνει σε μια σειρά ενεργειών στο οικονομικό φάσμα. Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη συμπεριλάβει μια σειρά μειώσεων φόρων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα με άδεια από 1/1/2006, ενέργεια που αποτιμάται από τους παράγοντες της αγοράς ως εξαιρετικά θετική, με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Την ίδια ώρα και χωρίς να υπάρξει καμία διάψευση από τις Βρυξέλλες ή από άλλη πηγή, ο κ. Μητσοτάκης εξέφραζε «ισχυρή βεβαιότητα» για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Α

υτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία, με επαφές σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτή η προεργασία, βεβαίως, υποβοηθάται και από τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και από το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού. Και, βεβαίως, είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για ένα νέο κοινωνικό μέρισμα, με αποδέκτες τόσο όσους ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αλλά και τις επιχειρήσεις, με δεδομένη την υπέρβαση των στόχων του πρωθυπουργού για το πλεόνασμα, κόντρα στις θερινές προβλέψεις ότι θα υπήρχε δημοσιονομικό κενό στο τέλος του έτους.

Οι ενέργειες, όμως, δεν σταματούν εκεί. Με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι πολίτες ενεργούν, ως επί το πλείστον, με κριτήριο την τσέπη τους, έσπευσαν άμεσα να στείλουν μήνυμα στις τράπεζες για αναστολή των αυξήσεων σε μια σειρά υπηρεσιών που αναμένεται να ακριβύνουν από 31/10. «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας. Κατά πληροφορίες, μια σειρά αυξήσεων σε χρεώσεις υπηρεσιών επανεξετάζονται, ενώ ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται από τις τράπεζες σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, επιμένει στην ατζέντα της οικονομίας, εκτιμώντας ότι αυτό είναι και το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της δικής του διακυβέρνησης και μάλιστα σε μια περίοδο που το «σπιράλ» της οικονομίας πρέπει να εκτιναχθεί μετά από έτη συμπίεσης. Η παγίωση της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της ψυχολογίας αγοράς και πολιτών είναι, άλλωστε, το μεγαλύτερο κυβερνητικό στοίχημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, δε, έχουν στραμμένες τις κεραίες τους και εκτός συνόρων περιμένοντας καλά μαντάτα, με δεδομένο ότι σήμερα αναμένεται η έκθεση της Standard and Poor’s για το αξιόχρεο της Ελλάδας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα υπάρξει-και αν υπάρξει πόσο γενναία θα είναι-κάποια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με δεδομένο ότι το δεκαετές ομόλογο έχει «καταρρεύσει» σε επιτόκια της τάξης του 1,2-1,3%, ενώ προ μερικών εβδομάδων το ελληνικό δημόσιο άντλησε χρήματα μέσω τρίμηνων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider