Ραντεβού Μητσοτάκη - Ράμα μετά το γαλλικό βέτο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού Μητσοτάκη - Ράμα μετά το γαλλικό βέτο
Ο πρωθυπουργός συναντά τον Αλβανό ομόλογό του μετά το γαλλικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ διαβλέπει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Σε ένα μείζον σημείο συνάντησης μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου αναδεικνύεται η Ευρω-Αραβική Σύνοδος που διοργανώνεται στην Ελλάδα για τέταρτη φορά φέτος. Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα ένα σημαντικό ραντεβού με τον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, δέκα μέρες μετά τη γαλλική «τορπίλη» στη Σύνοδο Κορυφής για την ενταξιακή προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Το γαλλικό «βέτο» είναι σαφές ότι «πόνεσε» τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Αλβανία δεν έχει χύσει δα και πολλά δάκρυα. Υπό αυτό το πρίσμα, στην Αθήνα περιμένουν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του κ. Ράμα. Ο πρωθυπουργός της γείτονος είναι μια περίεργη περίπτωση. Διατηρεί στενές σχέσεις με ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ και με τον κ. Μητσοτάκη ψάχνουν ακόμα έναν δίαυλο επικοινωνίας. Ο κ. Ράμα, στο πρώτο τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε έως και καθυστερημένος, κάτι που συνιστά κόκκινη γραμμή για τον τυπικό κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να επαναλάβει στον Αλβανό ομόλογό του ότι, αν θέλει η χώρα του να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, χωρίς αστερίσκους. Άλλωστε, ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει και η Ε.Ε. στην Αλβανία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για το ότι δεν υπήρξαν έκτροπα και προκλήσεις από μέρους των αλβανικών αρχών προ ολίγων ημερών, στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει από μόνο του κάτι, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να επιμένει προς τον κ. Ζάεφ ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προκλητικές ενέργειες από τη μεριά της αλβανικής πολιτείας, αν πραγματικά την ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική.

Για τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, υπάρχει μια «μεγάλη εικόνα» που σχηματοποιείται, υπό το κράτος και του μπαράζ θετικών οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων. Αυτή τη «μεγάλη εικόνα» θα ξεδιπλώσει στην παρέμβασή του στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι. Πατώντας πάνω στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως η ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s, η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ και οι υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που προεξοφλούν ένα πολύ ισχυρότερο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης δεύτερο εξάμηνο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο μήνυμα ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» και έτσι θα διεκδικήσει και τον κυρίαρχο ρόλο που της αναλογεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέραν των Βαλκανίων, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα δει και τον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπντούλ Γκάιτ, ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης, στις επαφές που θα έχει με αρκετούς υπουργούς αραβικών χωρών, αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξανά-αποκτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή, ως «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Μια σχέση η οποία λόγω της δεκαετούς κρίσης μπήκε σε δεύτερο πλάνο τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider