Ατζέντα Μητσοτάκη με υπουργικό και παρέμβαση για το άσυλο στη Βουλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ατζέντα Μητσοτάκη με υπουργικό και παρέμβαση για το άσυλο στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει την προσοχή του στο εσωτερικό μετά τις επαφές του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Επαναφορά στο εσωτερικό πεδίο σηματοδοτεί για τον πρωθυπουργό η σημερινή μέρα μετά τα ραντεβού των προηγούμενων ημερών με ηγέτες κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Βουλή, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις αλλαγές στην πολιτική ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο υπουργικό συμβούλιο, δύο είναι τα μείζονα θέματα. Αρχικά, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να ετοιμάζεται να ενημερώσει εκτενώς τους υπουργούς. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο στους βασικούς του άξονες, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος είναι και σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με την αναγκαία προσθήκη που θα γίνει στο άρθρο 54, και μετά θα έρθει προς ψήφιση το νομοθέτημα.

Πάντως και αυτή η εκκρεμότητα μοιάζει να λύνεται, μιας και χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έφτασε η τελική διατύπωση της προσθήκης στο άρθρο 54 που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως αναφέρεται, «με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Από εκεί και πέρα, στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου μπήκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, παρεμβάσεις για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΗ για διαδικασίες προμηθειών και πρόσληψης προσωπικού. Για το νομοσχέδιο θα υπάρξει το μεσημέρι και ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά επί του θέματος.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ασύλου που προβλέπει τόσο την επιτάχυνση όσο και την αυστηροποίηση των διαδικασιών, αλλά και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Για ένα θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση ήδη αισθάνεται πίεση και από το εσωτερικό της ΝΔ όσο και από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί συνολικά, εξηγώντας τη στρατηγική της κυβέρνησής του, αν και οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με ένταση και τις τελευταίες μέρες.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider