Μητσοτάκης για άσυλο: Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο - Καμία σπιθαμή χωρίς έλεγχο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για άσυλο: Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο - Καμία σπιθαμή χωρίς έλεγχο
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων είναι «πως καθιερώνουν ένα συμπαγή νόμο που υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές.»

«Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο, αλλά και καμία σπιθαμή χωρίς έλεγχο» τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το Άσυλο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «το σχέδιο νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά σαφές δομημένο σύστημα ασύλου». Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προετοιμασία του αλλά και την ενσωμάτωση «σχολίων που προέκυψαν στη δημόσια διαβούλευση».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων είναι «πως καθιερώνουν ένα συμπαγή νόμο που υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές. Κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα προεδρικό διάταγμα και διάσπαρτες διατάξεις. Τα εναρμονίζει με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

  • Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες. Παρέχει αμέσως πρόσβαση σε υγεία και σε εκπαίδευση.
  • Εντάσσει όσους ζητούν προστασία. Όσοι παρελκυστικά θα ζητούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας. Είναι η οργανωμένη απάντηση ενός οργανωμένου και σοβαρού κράτους. Αυστηροί κανόνες απόδοσης ασύλου που βάζουν τέλος σε αυθαιρεσίες.
  • Κάθε αίτηση θα εξετάζεται εντός 6 μηνών. Αν ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές, το αίτημα θα κρίνεται αβάσιμο. Γι αυτό θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσπώπων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά.

«Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφουν είτε στην Τουρκία είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που τους παίρνουν τα δουλεμπορικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ακόμα πως «Το νέο πλαίσιο βάζει και όρια στη δράση ορισμένων ΜΚΟ. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Η πατρίδα μας εξάλλου ξέρει καλά από προσφυγιά γι αυτό και θα δώσει καταφύγιο σε όσους το χρειάζονται, αλλά αυτό θα γίνει με κανόνες και συντεταγμένα.

Και μόνο έτσι θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι αύριο, υγιείς και μορφωμένοι να ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Όπως καμαρώνω τον Αντετοκούμπο, έτσι καμάρωσα την αριστούχο μαθήτρια από την Αφρική που κρατούσε την σημαία στην παρέλαση».

«Η αλληλεγγύη ή θα δίνεται με σύστημα ή θα υπάρχει μόνο σε συνθήματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider