Η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στα δημοσιογραφικά γραφεία, όταν ακούστηκε το όνομά της κατά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, παρότι το όνομά της δεν «έπαιζε» ψηλά τις τελευταίες μέρες.
Και η ίδια, όμως, δεν έμαθε την απόφαση του πρωθυπουργού, παρά εξαιρετικά πρόσφατα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης της τηλεφώνησε χθες το μεσημέρι, γύρω στις 15:00 και την ενημέρωσε για την πρότασή του, την οποία και η ίδια έκανε αποδεκτή.
Ο πρωθυπουργός είχε πάρει τις αποφάσεις του νωρίτερα, δεν τις κοινοποίησε, όμως, στους συνεργάτες του ούτε καν στον χθεσινό πρωινό καφέ. Βεβαίως, ελάχιστα πρόσωπα στον πολύ κλειστό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου γνώριζαν ότι είχε λάβει τη «βαθιά προσωπική» απόφασή του, όπως πρόσφατα είχε πει στο Βήμα της Κυριακής. Η απόφαση εντοπίζεται χρονικά μεταξύ της ολιγοήμερης απόδρασης στο Μέτσοβο και του ταξιδιού στις ΗΠΑ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες ότι θα προέβαινε σε ανακοινώσεις για τη διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου προς το μεσημέρι και ενώ είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η δημιουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το τέλος του Παυλόπουλου
Στην άλλη μεριά του… πεζοδρομίου της Βασιλέως Γεωργίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, γνώριζε τις τελευταίες μέρες από συγκλίνουσες πληροφορίες ότι δεν επίκειται ανανέωση της θητείας του. Η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο Προεδρικό, για την ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου, χτύπησε καμπανάκια στα δημοσιογραφικά γραφεία για το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να δει κατ’ ιδίαν τον κ. Παυλόπουλο και να του κοινοποιήσει τις αποφάσεις του. Εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτε στον κ. Παυλόπουλο, ενώ μετά το πέρας της σεμνής τελετής, αποχώρησε μαζί με τους υπουργούς του, παρέκαμψε τις τηλεοπτικές κάμερες χωρίς δηλώσεις, και μπήκε στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Τότε εντοπίζεται χρονικά και το τηλεφώνημα στην κ. Σακελλαροπούλου.
Ο δε Προκόπης Παυλόπουλος έμαθε τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκης όταν ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε, γύρω στις 18:00. Το τηλεφώνημα ήταν σύντομο, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει τον ΠτΔ για τις αποφάσεις του. Ο ίδιος, δε, πριν ταξιδέψει χθες το βράδυ για την Ιρλανδία, όπου είναι προσκεκλημένος του ομολόγου του Μάικλ Χίγκινς, έπρεπε να παρευρεθεί στα βραβεία Μπότση, στη Λέσχη Αξιωματικών. Έδωσε επ’ ολίγον το παρόν και αποχώρησε εσπευσμένα, προκειμένου να παρακολουθήσει το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη.
Ανοίγει η πόρτα για μεγάλη πλειοψηφία
Η προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, έχει τα εχέγγυα να οδηγήσει σε ευρεία συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου. Ήδη, θετικό εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ, με συνεργάτες της κ. Γεννηματά να σκιαγραφούν θετικά το προφίλ της κ. Σακελλαροπούλου, ενώ είναι σαφές ότι είχε ρόλο στα χρόνια της κρίσης, όπως ζητούσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, αλλά και προέρχεται πολιτικά από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα, ενστάσεις εντός της ΝΔ δεν θα υπάρξουν, ενώ και η μη υποψηφιότητα Παυλόπουλου-ο οποίος είχε υποστηρικτές εντός της ΝΔ-σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τους βουλευτές της ΝΔ, ώστε να εγείρουν ενστάσεις.
Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δει και την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίζει την κ. Σακελλαροπούλου και έτσι αυτή να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθμίσει τις αποφάσεις του σήμερα, αλλά ήδη, από χθες το βράδυ, ανώτερα στελέχη του κόμματος παραδέχονταν ότι η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου και κομματική δεν είναι και, από την άλλη, δεν μπορεί να απορριφθεί διαρρήδην, καίτοι το κόμμα έχει ταχθεί υπέρ του κ. Παυλόπουλου.
Ενδιαφέρουσα είναι και η στάση του ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με συνεργάτες του να μιλούν για «εκπλήξεις». Κάποιοι, δε, δεν αποκλείουν υπερψήφιση από μέρους του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με αιχμή τις θέσεις της κ. Σακελλαροπούλου σε θέμα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.
Πρόθεση η επίσπευση της διαδικασίας
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει η διαδικασία να μην παραταθεί ως το απώτατο όριο της Συνταγματικής προθεσμίας, ήτοι ως τις 12 Φεβρουαρίου, από τη στιγμή που η πρόταση του πρωθυπουργού είναι γνωστή. Σήμερα θα γίνει συζήτηση με τη Βουλή, μιας και μέχρι χθες το βράδυ ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας δεν είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη για την επίσπευση της διαδικασίας. Από τη στιγμή που θα ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου την εκκίνηση της διαδικασίας, πάντως, θα πρέπει να παρέλθουν πέντε μέρες πριν λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία με πήχη τις 200 ψήφους. Μένει, δε, να φανεί, αν υπάρξει περιθώριο ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει η πρώτη ψηφοφορία.
Πηγή: Reader.gr