Γιατί δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η Ελλάδα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η Ελλάδα
H Γερμανία έχει υιοθετήσει μια υποχωρητική στάση απέναντι στα «ταραχοποιά στοιχεία» της περιοχής και φοβήθηκε ενδεχόμενο «μπλόκο» της Άγκυρας στη συμμετοχή της Αθήνας.

Η παρουσία της Τουρκίας στη διάσκεψη του Βερολίνου και ο αποκλεισμός της Ελλάδας προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με κυβέρνηση κι αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες.

Πάντως θολό παραμένει το εάν η Γερμανία έγινε αποδέκτης ενός «βέτο» από πλευράς Τουρκίας ή το εάν επέλεξε να αποκλείσει την Ελλάδα ώστε να μην φορτώσει παραπάνω ζητούμενα στο αποτέλεσμα της Διάσκεψης.

Αυτό πάντως φαίνεται ότι «διαβάζει» ως πιθανότερο σενάριο η ελληνική πλευρά, καθώς φαίνεται πως η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια υποχωρητική στάση απέναντι στα «ταραχοποιά στοιχεία» της περιοχής και φοβήθηκε ενδεχόμενο «μπλόκο» της Άγκυρας στη συμμετοχή της Αθήνας. Η Γερμανία, που κρατά πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία από το ξέσπασμα του ζητήματος της υπογραφής του Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου, έχει αποφύγει να βγει μπροστά, αφού φοβάται ενδεχόμενες επιπλοκές στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η Αθήνα ζήτησε στο ανώτατο επίπεδο τη συμμετοχή της στη διάσκεψη, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα αποκλεισμού μιας χώρας μέλους της ΕΕ, γίνεται σαφές ότι η Γερμανία δεν ήθελε σε αυτή τη φάση να ρισκάρει ένα μπλόκο στην ειρηνευτική διαδικασία που θα προκαλούσε ένα ελληνικό αίτημα ακύρωσης των συμφωνιών Τουρκίας – Λιβύης.

Η εκδοχή της Γερμανίας

Γερμανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι ο λόγος που η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε Διάσκεψη, είναι ότι «σε αυτή θα παρευρεθούν χώρες που έχουν άμεση εμπλοκή επί του εδάφους στη Λιβύη», ενώ τόνισαν πως σε περίπτωση που άνοιγε ο κύκλος των συμμετοχών στη Διάσκεψη, υπάρχει ο κίνδυνος το σχήμα να γίνει αναποτελεσματικό και οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Βερολίνου, όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, είναι να δεσμευτούν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη σε πολιτική λύση. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων.

Ποιοι θα βρεθούν στο Βερολίνο

Η διάσκεψη του Βερολίνου θα γίνει την προσεχή Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση για να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γερμανική πρωτεύουσα πιθανότατα θα παρευρεθούν οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ από πλευράς ΗΠΑ αναμένεται να δώσει το παρών ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Το κείμενο συμφωνίας της Διάσκεψης είναι ήδη έτοιμο και οι συμμετέχοντες αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα οδηγήσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να αναζητήσουν μία πολιτική και όχι στρατιωτική λύση.

Η διπλωματική προσπάθεια για τη Λιβύη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την Αθήνα τότε να μην έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις.

Η προσοχή της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου στα τη Λιβύης, στράφηκε πολύ αργότερα μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider