Εβδομάδα πρωτοβουλιών στο μεταναστευτικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα πρωτοβουλιών στο μεταναστευτικό
Έρχονται οι ανακοινώσεις για τα κλειστά κέντρα στα νησιά.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει εντός των ημερών το πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ενώ την Πέμπτη λαμβάνει χώρα νέο ραντεβού κυβερνητικών στελεχών με τους τοπικούς άρχοντες των νησιών.

Εβδομάδα πρωτοβουλιών στο μεταναστευτικό θα είναι αυτή που ξεκινά για την κυβέρνηση, καθώς έχουν ληφθεί πλέον οι αποφάσεις για το πού θα χωροθετηθούν οι νέες, κλειστές δομές σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, οι οποίες εντός των επόμενων μηνών θα αντικαταστήσουν τις ανοιχτές σημερινές που προοδευτικά θα αποτελέσουν παρελθόν.

Όπως είναι γνωστά, τεχνικά έτοιμη θα είναι η πρώτη δομή της Σάμου, η οποία, όμως, στην αρχή θα έχει μικρή χωρητικότητα και θα επεκταθεί σταδιακά, ώστε να μπορεί να χωράει περί τα 5000+ άτομα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Βεβαίως, οι κλειστές δομές αποτελούν σημείο τριβής με τις τοπικές αρχές των νησιών, η κυβέρνηση, όμως, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στον σχεδιασμό της. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι έχουν εξευρεθεί οι τοποθεσίες και στα πέντε νησιά, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν αυτή την εβδομάδα, είτε κεντρικά είτε κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αθήνα οι δήμαρχοι των νησιών και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με κυβερνητικά στελέχη.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια επανάληψη του ραντεβού που είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες παρουσία των κ. Γεραπετρίτη, Μηταράκη και Κουμουτσάκου στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ραντεβού θα γίνει σε άλλο χώρο, κατά πάσα πιθανότητα στο παλιό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ εκτός από τη συνάντηση που θα έχουν οι τοπικοί άρχοντες των νησιών με τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Μηταράκη, θα υπάρχουν συναντήσεις και με υπουργούς της κυβέρνησης, για θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τα νησιά. Άλλωστε, στην προηγούμενη συνάντηση είχαν τεθεί από τους νησιώτες αρκετά ζητήματα, με την κυβέρνηση να θέλει να δώσει απαντήσεις. Έτσι, από το υπουργείο θα περάσουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και μάλλον και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Η κατάσταση στα νησιά είναι έκρυθμη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς σύντομα οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές και οι ροές θα πολλαπλασιαστούν αριθμητικά, με την κατάσταση στα νησιά να είναι έκρυθμη. Κυβερνητικά στελέχη, παράλληλα, τονίζουν ότι, όταν λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, θα έχουν και αποτρεπτική ισχύ, καθώς θα συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα που θα περάσει στην άλλη μεριά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για το ζήτημα, με δεδομένο ότι είδε το φως της δημοσιότητας το γερμανικό σχέδιο για τον διαμοιρασμό αιτούντων άσυλο με ισχυρό προσφυγικό προφίλ από τη στιγμή που θα φτάνουν στις χώρες πρώτες υποδοχής και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να αποτελέσει τμήμα του ευρύτερου σχεδίου για το άσυλο που δουλεύει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι το γερμανικό σχέδιο έχει «γκρίζες ζώνες», όπως για παράδειγμα το ότι φαίνεται η Γερμανία να προωθεί τον διαμοιρασμό όσων έχουν μεγάλες πιθανότητες να λάβουν status πρόσφυγα και θέλει να αφήσει τους παράτυπους μετανάστες στις χώρες πρώτης υποδοχής. Με άλλα λόγια, πάλι Ελλάδα, Ιταλία και τα άλλα κράτη πρώτης υποδοχής θα φέρουν το βάρος των επιστροφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις βασικές αρχές του σχεδίου του κ. Σχοινά, το οποίο, όπως έχει γράψει το Reader.gr, αναμένεται να έρθει στα ευρωπαϊκά όργανα προς κύρωση προς τα μέσα της άνοιξης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider