Τουλάχιστον 65 πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει σε πολλές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στις ακτές της Κίνας και της Ρωσίας, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο κυρώσεων στις 10 Ιανουαρίου, όπως έδειξαν σήμερα τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.
Πέντε από αυτά τα δεξαμενόπλοια αγκυροβόλησαν στα ανοικτά κινεζικών λιμανιών και άλλα επτά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης, ενώ άλλα κοντά στη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα και την Άπω Ανατολή, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters που βασίζεται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της MarineTraffic και της LSEG.
Σημειώνεται πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αφορούν ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως την Gazprom Neft, την Surgutneftegas και τις θυγατρικές τους, πάνω από 180 δεξαμενόπλοια, καθώς και περισσότερους από δώδεκα Ρώσους αξιωματούχους και στελέχη του κλάδου της ενέργειας. Μεταξύ των στελεχών που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Neft, Valeryevich Dyukov.
Σε αντίστοιχες κυρώσεις στις Gazprom Neft και Surgutneftegaz προέβη και η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τα πλοία στα οποία επιβλήθηκαν ποινές είναι κυρίως πετρελαιοφόρα που αποτελούν μέρος του «στόλου-φαντάσματος» της Ρωσίας, ο οποίος έχει καταφέρει να αποφύγει τις υφιστάμενες κυρώσεις σχετικά με τις ενεργειακές εξαγωγές της χώρας.
Η διακοπή των συναλλαγών για τα εν λόγω δεξαμενόπλοια δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στους πλοιοκτήτες που έχουν ήδη πληγεί από προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται άλλα 25 πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στα ανοικτά ιρανικών λιμανιών και κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, όπως έδειξε η σημερινή ανάλυση εντοπισμού πλοίων.
Ορισμένα λιμάνια έχουν ήδη ενεργήσει πριν από τα τελευταία μέτρα, προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις. Η Shandong Port Group απαγόρευσε στα δεξαμενόπλοια που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις να προσεγγίζουν τα λιμάνια της, ανέφεραν ναυλωτές την περασμένη εβδομάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων πετρελαίου υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.
«Η επίδραση αυτών των κυρώσεων θα πρέπει να είναι υποστηρικτική για την αγορά δεξαμενόπλοιων, καθώς η προσφορά πλοίων στον ευρύτερο στόλο συρρικνώνεται, αλλά η πραγματική δυνητική δύναμη θα έρθει μόλις άλλοι εξαγωγείς αναπληρώσουν τους χαμένους όγκους», δήλωσε σήμερα ο αναλυτής της Jefferies Ομάρ Νόκτα σε σημείωμά του.
Τα μέσα ημερήσια έσοδα για τα υπερδεξαμενόπλοια αυξήθηκαν πάνω από 10% σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σε περίπου 26.000 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Ορισμένοι ναυλωτές προσπάθησαν ήδη από την Παρασκευή να εξασφαλίσουν πλοία μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, επισημαίνοντας τη μειωμένη προσφορά.
«Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα εκτός Ρωσίας θα αυξήσουν τη ζήτηση σε δεξαμενόπλοια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», αναφέρει σήμερα η πλατφόρμα αναλύσεων των εμπορικών συναλλαγών Kpler.