Στην τουρκική εκστρατεία fake news απαντά η ελληνική κυβέρνηση, με διεθνοποήση των ενεργειών Ερντογάν, ενώ στο παιχνίδι πλέον πιο ενεργά η Frontex που αναμένεται να βοηθά στις επιστροφές παράνομων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση διεθνοποίησης των ενεργειών της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το κυβερνητικό κλιμάκιο που συμμετείχε χθες στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να παρουσιάζει ένα βίντεο, στο οποίο περιγράφεται με τρόπο ανάγλυφο και αδιάσειστα στοιχεία το πώς η Τουρκία εργαλειοποίησε πρόσφυγες και μετανάστες, μετατοπίζοντας την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Το βίντεο, το οποίο σε πιο εκτεταμένη του μορφή που προβλήθηκε στους ηγέτες των θεσμών της Ε.Ε. και παρουσιάστηκε και στους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της Ε.Ε., αποτελεί μια μορφή χρονολογίου με τις τουρκικές ενέργειες και σκιαγραφεί όλο το πλέγμα των τουρκικών κινήσεων, αλλά και τα fake news που εκπορεύονται από την Άγκυρα, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, τόσο στους μετανάστες στο έδαφός της όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιέγραψαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης αποκαλύπτοντας τις κινήσεις Ερντογάν και αποδομώντας την τουρκική προπαγάνδα που εξελίσσεται κανονικά με έναν ορυμαγδό fake news. Για την κυβέρνηση, η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να αξιοποιήσει τις προσβάσεις της τόσο στα μέσα κοινωνικής δίκτύωσης όσο και στον διεθνή Τύπο, προκειμένου να περάσει τη γραμμή της και να σκιαγραφήσει την Ελλάδα με μελανά χρώματα.
Στο παιχνίδι των επιστροφών η Frontex
Σε αυτό το κλίμα και πέρα από το κλίμα στήριξης που διαμορφώθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη χώρα μας, η Κομισιόν ανακοίνωσε και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της Ελλάδας, τόσο με τη χρηματοδότηση των 350+350 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από τον Έβρο, όσο και με πιο ενεργό ρόλο της Frontex στην περιοχή μας.
Ο εξάλογος των μέτρων της Κομισιόν περιλαμβάνει:
-Παροχή από τα κράτη μέλη των μέσων που απαιτούνται ώστε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να ξεκινήσει δύο επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης στα σύνορα, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
- Συντονισμός από τον Frontex ενός νέου προγράμματος επιστροφής για την ταχεία επιστροφή από την Ελλάδα στις χώρες προέλευσης, προσώπων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.
- Χορήγηση στην Ελλάδα χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους έως 700 εκατ. ευρώ. Τα 350 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης, ιδίως για να στηριχθεί η αύξηση της ικανότητας υποδοχής, των οικειοθελών επιστροφών και της υποδομής που απαιτείται για τη διεξαγωγή των διαδικασιών ελέγχου υγείας και ασφάλειας. Η Επιτροπή θα προτείνει διορθωτικό προϋπολογισμό ώστε να διατεθούν άλλα 350 εκατ. ευρώ.
- Ανταπόκριση των κρατών μελών στην έκκληση που απηύθυνε η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή ιατρικού εξοπλισμού, καταφυγίων, σκηνών, κουβερτών και άλλων αναγκαίων εφοδίων.
- Ανταπόκριση των κρατών μελών στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για την αποστολή και ανάπτυξη στην Ελλάδα 160 ειδικών.
Κρίσιμο στοιχείο θεωρείται η ενεργοποίηση της Frontex για την πραγματοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών σε τρίτες χώρες καταγωγής μεταναστών, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, με δεδομένο ότι πολλές χώρες απλώς αρνούνται να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους.
Κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική
Μέχρι, πάντως, η Frontex να μπορέσει να διεκπεραιώσει αυτά τα νέα προγράμματα, οι ελληνικές αρχές θα μεταφέρουν όσους εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος από την Κυριακή και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου σε κλειστές δομές, μέχρι την οριστική τους απέλαση. Η πρώτη δομή θα δημιουργηθεί στις Σέρρες, στην περιοχή της Ροδόπολης, στο στρατόπεδο Βασιλειάδη που έχει κλείσει εδώ και κάποια χρόνια, ενώ η δεύτερη θα γίνει στην Αττική, σε περιοχή που θα έχει εύκολη οδική διασύνδεση με το αεροδρόμιο. Η δομή στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θα έχει δυναμικότητα 500-1000 άτομα, αλλά είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι δυναμικό και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ροές που υπάρχουν. Μέχρι στιγμής, πάντως, και λόγω καιρού, οι ροές προς τα νησιά είναι μικρές.
Πηγή: Reader.gr