Κόκκινος συναγερμός για τουρκική προβοκάτσια στα σύνορα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινος συναγερμός για τουρκική προβοκάτσια στα σύνορα
H τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να απενεργοποιήσει τα τουρκικά fake news.

Η ελληνική πλευρά απαντά στα fake news που διακινεί με τον πιο επίσημο τρόπο η τουρκική πλευρά, ενώ είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν σχετικά ήπια ως προς τις απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, η τουρκική πλευρά, όμως, συνεχίζει τις προκλήσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να απενεργοποιήσει τα τουρκικά fake news, αλλά και τις τουρκικές προβοκάτσιες που μπορεί να είναι στα σκαριά.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως έχουν σκοτώσει τρεις ανθρώπους και έχουν τραυματίσει δεκάδες άλλους. Κάτι, βεβαίως, που οι ελληνικές ρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά, ενώ πλέον η κυβέρνηση δίνει και στη δημοσιότητα το μη διαβαθμισμένο σκέλος του video που προέβαλε στους Ευρωπαίους τις τελευταίες μέρες και στοιχειοθετεί την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. «Ένα χρονολόγιο της κρίσης στα ελληνικά σύνορα: μια κατάσταση που δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και συντονίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι προσφυγικό ζήτημα. Είναι μια ξεδιάντροπη προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα», έγραψε χθες στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Χθες το βράδυ, δε, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε στο CNN, στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ, αποδομώντας τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς και εξηγώντας ότι μόνο το 4% όσων έχουν περάσει τα σύνορα και έχουν συλληφθεί είναι Σύροι, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει χρήση υπέρμετρης βίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Επιχειρησιακοί σχεδιασμοί της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Πιο ανησυχητικοί από την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων, όμως, είναι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τον υπουργό Εσωτερικών της γείτονος Σουλεϊμάν Σοϊλού να ανακοινώνει τη διάθεση στην περιοχή περίπου 1.000 ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. Πρακτικά, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, οι εν λόγω άνδρες θα…σπρώχνουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ελληνική μεριά, ενώ μένει να φανεί πώς θα συμπεριφέρονται, όταν μετανάστες θα προσπαθούν να γυρίσουν στην τουρκική πλευρά, εφόσον απωθηθούν από ελληνικές δυνάμεις, είτε στα χερσαία σύνορα είτε στον ποταμό Έβρο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας και απαντούν με κινήσεις θωράκισης των συνόρων, όπως η σχεδιαζόμενη επέκταση του φράχτη ακόμα και κατά 40 χιλιόμετρα. Η περίφραξη είναι νατοϊκών προδιαγραφών, με διπλή ενίσχυση και συρματόπλεγμα-σερπαντίνα, καθιστώντας το σχεδόν αδύνατο να περάσει κάποιος χωρίς να τρυπήσει τον φράχτη. Την ίδια ώρα, φτάνουν και ευρωπαϊκές ενισχύσεις για τη φύλαξη των συνόρων, με τη Frontex να ανακοινώνει ότι περίπου 100 άτομα θα βρίσκονται από την επόμενη εβδομάδα στον Έβρο και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι.

Βεβαίως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε τριγωνική συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την Υπηρεσία Πληροφοριών επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην άλλη μεριά του φράχτη, με τις δυνάμεις που είναι στη «γραμμή πυρός» να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, οι εικόνες νηνεμίας που παρατηρήθηκαν χθες μπορεί να αλλάξουν άρδην ανά πάσα στιγμή, καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους ευρήματα που καταδεικνύουν ότι η τουρκική πλευρά μετέρχεται όλων των μέσων, όπως για παράδειγμα «μαρκάρισμα» με έναν μοναδικό αριθμό των όσων φτάνουν στα σύνορα, αλλά ακόμα και φωτογραφία ανδρών των τουρκικών δυνάμεων που ετοιμάζουν ένα drone, προκειμένου να απογειωθεί και μέσω αυτού να καθοδηγούνται οι ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνων από την μεριά του τουρκικού φυλακίου του Παζάρ Κουλέ.

Αντίστοιχες κινήσεις θωράκισης απέναντι στο ενδεχόμενο προβοκάτσιας, όπως έγραψε από χθες η Καθημερινή, γίνονται βεβαίως και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, αλλά και σε βραχονησίδες.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider