Σύνοδος Κορυφής: Ο εξισορροπητικός ρόλος Μητσοτάκη και το power game με τους «φειδωλούς»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Ο εξισορροπητικός ρόλος Μητσοτάκη και το power game με τους «φειδωλούς»
Συνεχίζεται το θρίλερ για μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από τρεις μέρες συνεχών διαβουλεύσεων.

Οι συναντήσεις των ηγετών έδιναν και έπαιρναν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής στις Βρυξέλλες. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι η σύγκληση της Ολομέλειας του Συμβουλίου πήρε παρατάσεις επί παρατάσεων, με αποτέλεσμα οι ηγέτες κάποια στιγμή να καθίσουν απευθείας για δείπνο, μετά τις συναντήσεις τους στο περιθώριο της Συνόδου. Ένα δείπνο που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, με έντονες τοποθετήσεις και απόπειρες συμβιβασμού, τον Εμμανουέλ Μακρόν να τα βάζει με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μαζί με τον Μαρκ Ρούτε προέβαλαν την πιο σθεναρή αντίσταση στα σχέδια για τις επιχορηγήσεις κρατών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είδε σχεδόν…όλους τους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα σημείο τομής. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε επίσης σε πλείστες όσες συναντήσεις. Το μεσημέρι έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον Μισέλ, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Αντόνιο Κόστα, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια του ευρωπαϊκού άξονα να συνεννοηθεί με τους Νότιους που ζητούν πολύ μεγαλύτερο ποσό επιχορηγήσεων έναντι δανείων.

Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους κ. Κόντε, Σάντσεθ ως εκπρόσωποι των Νοτίων είδαν τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Μάρκ Ρούτε, τη Μέτε Φρέντρικσεν και τον Στεφάν Λεβέν εκ μέρους των «σκληρών» του Βορρά που επεδίωκαν ως αργά μια ισορροπία δανείων και επιχορηγήσεων στα 350 και 350 δισ. ευρώ, ρίχνοντας παράλληλα και τη συνολική εμβέλεια του Ταμείου Ανάκαμψης από τα 750 στα 700 εκ. ευρώ.

Ο ρόλος του Μητσοτάκη

Το ότι ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σημαντικές συναντήσεις, τόσο με όσους είναι στην ίδια γραμμή με την Ελλάδα, όσο και με τους «φειδωλούς» δείχνει ότι η Ελλάδα έπαιζε ρόλο στο εν εξελίξει παζάρι και αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν εξ αρχής στη γραμμή ενός συμβιβασμού, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, που όμως θα δίνει το μήνυμα ότι οι ηγέτες έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην Ευρώπη. «Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο. Υπογράμμισε, δε, ότι σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να εμφανιστεί αδύναμη και διαιρεμένη.

Για την Αθήνα, τα κρίσιμα σημεία είναι το ποσό των επιχορηγήσεων να παραμείνει μεγαλύτερο από αυτό των δανείων και όσο πιο κοντά έστω στην αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ που προέβλεπε επιχορηγήσεις ύψους 400 δις ευρώ. Κρίσιμη θα είναι και η χρονική κατανομή στις καταβολές των ποσών, ενώ είναι σαφές ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, σε συνεννόηση και με τις χώρες του Νότου, αλλά και τον γαλλογερμανικό άξονα είναι να μην υπάρχουν επαχθείς όροι για τις καταβολές που θα παραπέμπουν σε Μνημόνια.

Πάντως, όπως έλεγαν έμπειροι περί τα ευρωπαϊκά, το ότι οι ηγέτες αφιέρωσαν τόσο χρόνο για να συζητήσουν αναλυτικά και δεν…διέλυσαν τη Σύνοδο από το Σάββατο, με δεδομένες τις διαφωνίες, δείχνει ότι υπάρχει βούληση να βρεθεί μια λύση και να μην βρεθούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης βορά στις επιθέσεις των αγορών. Και, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιοποιήσουν τον χρόνο ως το τέλος Ιουλίου για να βρεθεί μια λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider