Μητσοτάκης - Τραμπ - Ερντογάν σε συναγερμό για ένα ενδεχόμενο ανάφλεξης στην ανατ. Μεσόγειο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης - Τραμπ - Ερντογάν σε συναγερμό για ένα ενδεχόμενο ανάφλεξης στην ανατ. Μεσόγειο
Το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ - Μητσοτάκη, η κίνηση Στόλτενμπεργκ και η νέα «γέφυρα» της Μέρκελ.

Υπό άλλες συνθήκες, μετά το τηλεφώνημα του κ. Τραμπ στον κ. Μητσοτάκη, η ελληνική πλευρά θα προσπαθούσε να μάθει μέσω των διπλωματικών διαύλων τι είχε διαμοιφθεί στο τηλεφώνημα που ακολούθησε μεταξύ του κ. Τραμπ και του κ. Ερντογάν. Το βράδυ της Τετάρτης, όμως, η κατάσταση ήταν διαφορετική: ο κ. Τραμπ κάλεσε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη, εν είδει follow-up. Δεν ήταν, δε, τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τα τηλεφωνήματα του από τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Στο δεύτερο τηλεφώνημα του κ. Τραμπ προς τον κ. Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να διεμήνυσε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μετέφερε όσα του είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο, με τον οποίο διατηρεί άρτια προσωπική σχέση. Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο κ. Τραμπ φέρεται να μίλησε για την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Ήταν αυτό που είχε πει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Τραμπ, ότι, εφόσον αποχωρήσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος.Όπως το έθετε πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος «βοήθησε πολύ».

Αν κρίνει κανείς από τις άμεσες ενέργειες του Τούρκου προέδρου, πάντως, ούτε η αμερικανική διαμεσολάβηση έπιασε τόσο, με δεδομένο ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX που περιλαμβάνει πλέον τμήματα της ελληνικής και όχι της κυπριακής ΑΟΖ. Συνεπώς, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, η Τουρκία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η αμερικανική δραστηριοποίηση θα έχει αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι η Τουρκία μπορεί να επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια και να δείξει ότι προχωρά με τις εξαγγελθείσες έρευνες και από την άλλη να δώσει ένα μήνυμα καλής θέλησης στις ΗΠΑ.

Στην αμερικανική διπλωματία, πάντως, επικρατεί συναγερμός για ένα ενδεχόμενο ανάφλεξης στην περιοχή. Δεν πρέπει, δε, κανείς να αποσυνδέει και την αμερικανική ανησυχία από τον κίνδυνο διάλυσης του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Μεσόγειο, λόγω της αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, πρέπει να ερμηνεύεται και η παρέμβαση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, του κατ’ εξακολούθησιν ουδέτερου, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι διερευνά « τις δυνατότητες, ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων,μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων». Το παραπάνω, σημαίνει ειδικότερα, το να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και μόνιμος μηχανισμός πρόληψης ή αποκλιμάκωσης ενδεχόμενων εντάσεων. Η δε τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ δεν είναι άσχετη από την ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα, με την Τουρκία πλέον να πρέπει να ανταποκριθεί στα κελεύσματα. Σημειωτέον, τον κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε αναλυτικά ο Νίκος Παναγιώτοπουλος την Τετάρτη, με τον Νορβηγό να κρατά λεπτομερείς σημειώσεις για τα όσα του εξέθεσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ αντίστοιχο ραντεβού έγινε το πρωί της Πέμπτης και με τον Νίκο Δένδια.

Από εκεί και πέρα, στο παιχνίδι μπαίνει εκ νέου και η Καγκελάριος Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Το τηλεφώνημα δεν επιβεβαιώνεται από τη γερμανική Καγκελαρία, αλλά, όπως είναι γνωστό, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της κ. Μέρκελ πάντα κοινοποιούνται αφού γίνουν και όχι προκαταβολικά. Σημειωτέον, εφόσον η κ. Μέρκελ συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στη συνέχεια θα επιδιώξει επαφή και με τον κ. Μητσοτάκη, όπως έγινε και πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider