Το χθεσινό τηλεφώνημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια έγινε με πρωτοβουλία του πρώτου και έρχεται ένα σχεδόν μήνα μετά τη συνάντηση των δυο στη Μπρατισλάβα, όπου υποτίθεται πως η τουρκική πλευρά θα έδινε ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών.
Η Αθήνα ξεκαθάρισε πάντως χθες πως όσο το Oruc Reis πλέει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται να καθίσει σε κάνενα διαπραγματευτικό τραπέζι.
Άλλωστε η ισχύς της Τουρκικής NAVTEX διαρκεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου και ερώτημα παραμένει το εάν η Άγκυρα θα επιδιώξει την ανανέωσή της, ενώ την επόμενη μέρα, στις 15 Νοεμβρίου δηλαδή, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει επίσκεψη στα Βαρώσια, την πρώτη μετά την εκλογή Τατάρ στην κατεχόμενη Κύπρο. Η ημέρα έχει επιλεγεί συνειδητά, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ έχουν ήδη προαναγγελθεί έργα, όπως η ασφαλτόστρωση δρόμων, η κατεδάφιση κτιρίων και η μερική ανοικοδόμηση.
Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι προϋπόθεση ώστε οι δυο άντρες να συναντηθούν, ενώ σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως «συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα».
Όπως μάλιστα δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών (Πρώτο Θέμα) «όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου. Εμείς καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ας προκλητικές ενέργειες και να πάψει να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές».
Όπως παρατηρούν πηγές με γνώση του παρασκηνίου των ελληνοτουρκικών, η Άγκυρα προσπαθεί ίσως να μαλακώσει τη στάση της ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την ώρα που μάλιστα έχει ανοίξει μέτωπα τόσο με το Βερολίνο, που δεν έχει δει με καθόλου καλό μάτι την περιφρόνηση στις διπλωματικές παρεμβάσεις που έχει επιδείξει η Άγκυρα, αλλά και με το Παρίσι, όπου η κόντρα με τον Εμμανουέλ Μακρόν έφτασε στα άκρα.
Είναι επίσης σαφές ότι στην Άγκυρα είχαν επενδύσει στην παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε οικοδομήσει μια στενή προσωπική σχέση και τώρα είναι αναγκασμένοι να βρουν διαύλους επικοινωνίας με τη νέα Αμερικανική διοίκηση.
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, την πρώτη μετά το 2015 που ήταν και η τελευταία φορά που επισκέφτηκετην Αθήνα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Καϊρου, μέσα στο καλοκαίρι κι εντάσσεται στην εμβάθυνση των σχέσεων και των συνεργασιών που έχει ξεκινήσει η Αθήνα με τον Αραβικό κόσμο αλλά και το σχήμα συνεργασίας με Ισραήλ και Κύπρο.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν και την κατάσταση στη Λιβυή. Την επόμενη εβδομάδα, οι κκ. Μητσοτάκης και Δένδιας αναμένεται να επισκεφτούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr
Φωτογραφίες Getty / Ideal Images